İstihdamda bahar esintileri
Bugün tarımdışı istihdam rakamı geldi, ve kötü hava koşullarina rağmen Şubat ayındaki sürpriz 175,000’lik artış, Ali Cağatay’ın da bahsettiği gibi adeta bahar havasını ABD'ye erkenden de olsa taşımış oldu. Hisse senedi piyasaları buna yeşillerini göstererek reaksiyon göstermese de tum Fed yetkililerinin yüzü güldü, yeşillendi, baharı yaşadılar bir günde.
Niçin? Bugün istihdam yanında yükselen başka bir şey daha vardı. İşsizlik. Düşmek yerine, işsizliğin % 6.7 artması Fed’i sevindirdi.
Evet, bu rakam öncelikle Fed’in işine yarıyor, Fed’e nefes aldırttı, Fed’in imdadına yetişti. Neden?
Fed, rakamsal hedefleri öne sürdüğü zaman, kuma çizgi çizmis, ve işsizlik %6.5'in altına düşerse ve de enflasyon da % 2'nin üstünde kalırsa, kısa vadeli faiz oranlarını yükseltiriz demişti. Ama bunu söyleyip sunduktan sonra da pişman olan Fed bu sene kesinlikle faiz oranlarını yükseltme niyetinde değil. Çünkü yetkililer istihdam piyasasının normalden hala çok çok uzaklarda aşağılarda olduğunu biliyor ve Haziran’daki %7.5'lerden Ocak ayındaki %6.6'lara birden düşmek ona yeterli gelmiyor.
Hakikaten 10 yıl önceki istihdam piyasasından hala çok uzaklarda ve aşağıdayız. Aradaki fark çok keskin ve yüksek.
O yüzden kendi forward guidance dediği ileri yönelik hedeflerinin kendi kurbanı olan Fed, ne faiz oranlarını artırır ne de tapering’e hayır durum duralım der. Çünkü faiz oranlarının yukarı çıkarılması için işsizlik oranı çok yüksek ve taperingin durdurulması için de ekonomi çok iyi. Fed’in bilançosu $4 trilyon şişmişken böyle bir şeye yanaşamayacakları artık her Fed yetkilisinin ağzından çıkan yorumla adeta üst üste doğrulanıyor.
Ama her şeye rağmen bugün gelen istihdam 149,000 altında gelmediğinden ve de 2 ayda piyasaya 787,000'lik iş kattığından , sektörlerin o kadar da kötü hava yüzünden etkilenmediğini de gösterdiğinden ve en son olarak da ortalama ücretteki artıştan dolayı ABD'li stratejisler tarafından olumlu karşılandı.
Peki bugün iyi gelen veriye rağmen neden piyasa tatsızdı? Jeopolitik riskler, Ukrayna’daki karışıklık, Rusya’nın bana $2 milyar doğal gaz borcumu ver diye tutturması, ABD uçaklarının Baltıklar’da gövde gösterisi, hem ABD medyasından hem de Wall Street camiasından endişeyle izlenmeye devam ettiği için.
Demek ki hakikaten politika ekonomiyi, ekonomi de poltikayı takip ediyor, ama böylesi jeopolitik riskler JP Morgan yatırım uzmanı Richard Slinn’in dediği gibi böyle zamanlarda ekonominin bile önüne geçebiliyor.
Barıs dolu, refah dolu haftalar dilerim..