YouTube, müzik devlerinin videolarını erişime kapattı
YouTube, telif hakları örgütü SESAC ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Adele, Green Day, Bob Dylan, R.E.M, Nirvana gibi dünyaca ünlü müzisyenlerin videolarını ABD'de erişime kapattı. YouTube, durumu 35.000'den fazla müzik sanatçısını ve yayıncısını temsil eden SESAC ile yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına bağladı. Taraflar arasındaki anlaşmazlığın temelinde telif ücretleri yatıyor. YouTube, maliyetleri düşürmek isterken, SESAC ise üyelerinin haklarını korumak ve gelirlerini maksimize etmek istiyor.
HANDE BERKTAN
YouTube, telif hakları örgütü SESAC ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Adele, Green Day, Bob Dylan, Nirvana ve R.E.M gibi sanatçıların müzik videolarını ABD’de erişime kapattı.
YouTube kullanıcıları, platformda yer alan bazı müzik videolarını izlemek istediklerinde “Bu video SESAC’tan içerik içeriyor. Ülkenizde mevcut değil.” uyarısıyla karşılaşıyor. Bu durum, YouTube ile 35.000’den fazla sanatçı ve yayıncının haklarını yöneten SESAC arasındaki lisans anlaşmazlığından kaynaklanıyor.
Örneğin, Dylan'ın "Like A Rolling Stone" şarkısını çalmaya çalışırsanız, ister klasik albüm kaydı ister canlı performans olsun, bunun yerine size, "Bu video SESAC'tan içerik içeriyor. Ülkenizde mevcut değil.” ibaresi çıkıyor.
Ancak bu sanatçıların yer aldığı tüm videolar engellenmiyor; Oynatılabilir videoların mevcut anlaşmazlığın dışında mı tutulduğu yoksa gözden mi kaçırıldığı henüz belli değil.
YouTube tarafından "Henüz tüm çabalarımıza rağmen süresi dolmadan adil bir anlaşmaya varamadık. Telif hakkını çok ciddiye alıyoruz ve bunun sonucunda SESAC tarafından temsil edilen içerik artık ABD'de YouTube'da kullanılamıyor. SESAC ile aktif görüşmelerde bulunuyoruz ve mümkün olan en kısa sürede yeni bir anlaşmaya varmayı umuyoruz." açıklaması yapıldı.
YouTube ve SESAC Neden Anlaşamadı?
Taraflar arasındaki anlaşmazlığın temelinde, müzik eserlerinin kullanım hakları için ödenecek telif ücretleri yatıyor. YouTube, maliyetleri düşürmek isterken, SESAC ise üyelerinin haklarını korumak ve gelirlerini maksimize etmek istiyor.
SESAC, Amerika Birleşik Devletleri'nde kar amacı güden bir performans hakları kuruluşudur. 1930'da Avrupa Sahne Yazarları ve Bestecileri Derneği olarak kurulan bu kurum, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski ikinci performans hakları organizasyonudur.