Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji "Yurt dışı para transferi fintech çözümleriyle daha hızlı ve daha ucuz"

"Yurt dışı para transferi fintech çözümleriyle daha hızlı ve daha ucuz"

Birleşik Ödeme Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, fintech çözümleriyle son kullanıcıların çok hızlı, güvenli ve uygun komisyonlarla Türkiye'den yurtdışına ve yurtdışından Türkiye'ye para transferi yapabildiğini belirtti.

Giriş: 16 Haziran 2022, Perşembe 10:37
Güncelleme: 16 Haziran 2022, Perşembe 10:49

Birleşik Ödeme Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, 2022 itibarıyla dünyadaki dijital para transferinin 560 milyar dolar civarında olduğunu ve ve bu hacmin 20 milyar dolarının para transferi şirketleri üzerinden yapıldığını söyledi.

Bloomberg HT'de Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Aykın, 2030 yılında dijital para transferinin 60 milyar dolar olmasının beklendiğini ve bu pastanın zaten sadece bankalara bırakılamayacak kadar değerli olduğunu vurguladı.

Birleşik Ödeme’nin uluslararası para transfer platformlarının en büyüğü Wise'ın partneri ve Türkiye'deki lisans sahibi olduğunu ifade eden Aykın, Fibabanka ile yaptıkları işbirliği ile artık son kullanıcıların çok hızlı, güvenli ve uygun komisyonlarla Türkiye’den yurtdışına ve yurtdışından Türkiye’ye para transferi yapabildiğini belirtti.

"Wise işbirliğimiz birçok bankanın iştahını kabarttı"

Aykın, “Wise'ın şu ana kadar kendi platformu üzerinden sunduğu transfer hizmetini bir modül halinde Fibabanka mobil uygulaması içine entegre ettik. Bu sayede Fibabanka kullanıcılarına uygulama içerisinden SWIFT'e ek bir opsiyon olarak daha hızlı ve daha uygun fiyatlara uluslararası para transferi yapma opsiyonu sağlanmış oldu. Wise işbirliğimiz bir çok büyük bankanın iştahını kabarttı, bu konuda görüşmelerimiz çok yoğun bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.

"7/24 para transferinde orta ölçekli bankalar yıl sonuna kadar resme dahil olacak"

Birleşik Ödeme’nin Nöbetçi Transfer ürünüyle Türkiye’de ilk kez 7/24 para transferini getirdiğini hatırlatan Aykın, bu ürünün şu an iki banka tarafından kullanıldığını ancak orta ölçekli bankaların da yıl sonuna kadar resme dahil olacağını söyledi. Şirket olarak yılın ilk yarısını beklentilerin üzerinde geçirdiğini belirten Aykın, 2022 yıl sonu itibarıyla 50 milyar TL işlem hacmi, 15 milyon da son kullanıcı hedeflediklerini söyledi.

"2022 sonunda 10 ülkede faaliyette olacağız"

Birleşik Ödeme’nin artık uluslararası bir oyuncu olduğunun altını çizen Aykın, faaliyette bulundukları ülkelerin merkez bankalarından lisans alıp o ülkerlerde e-para şirketi kurduklarını kaydetti. Azerbaycan, Romanya ve Gürcistan’da United Payment adı ile şirket kurduklarını belirten Aykın, “Bu yıl itibarıyla şu an da 4 ülkedeyiz. Yıl sonuna kadar hedefimiz 10 ülkede United Payment’ı canlandırmak” diye konuştu. Aykın, Azerbaycan’da dijital cüzdan, sanal POS uygulamalarını ve uluslararası para transferlerini devreye geçirdiklerini sözlerine ekledi.