Advertisement

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, Bloomberg HT ekranlarında yayınlanan Tarım Analiz programında Suriye'de üretilip Türkiye'ye getirilen zeytinyağlarının transit şekilde direkt ihraç edilmesi gerekirken denetimsilzik yüzünden iç pazara sunulabildiğini ve sektörde sıkıntı yarattığını söyledi.

Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat'ın sorularını yanıtlayan Dr. Mustafa Tan, "Suriye'den Türkiye'ye getirilen zeytinyağı transit yoluyla direkt ihraç edilmesi gereken bir emtia. Ama maalesef burada aksaklıklar var ve bu konuda kontrol gerekiyor. Sektör bu konuda çok sıkıntılı. Bütün bölgelerden bu sıkıntıları duyuyoruz" dedi.

Suriye'den gelen zeytinyağının iç piyasaya sürülebildiğini ifade eden Tan, "Bu da Türk zeytinyağının gelişme trendinin önünde çok büyük bir engel çünkü fiyatlara da baskı yapıyor. Girdi maliyetleri her yıl yüzde 30-40 artarken, zeytinyağının üreticiden çıkış fiyatında gerileme söz konusu. Bu yüzden üretimde düşüşler yaşanabilir" diye konuştu.

Tan, zeytincilik sektörüne verilen desteklerin yeterli olmadığını söyledi.

İrfan Donat - Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com