Advertisement
HABERLER ABONE OL

TAHSİN AKÇA

Zincir marketler ile bunların tedarikçileri arasındaki fiyatlama davranışları soruşturmasında 5 zincir market ve 1 yağ üreticisine toplamda 2,7 milyar lira ile rekor ceza kesen Rekabet Kurumu, tedarikçilerle uyumlu eylem konusunda kuralları sertleştiren bir adım daha attı.

Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği'nin 2'nci maddesini değiştiren Rekabet Kurumu, üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren teşebbüsler arasındaki anlaşmanın haksız rekabet açısından muafiyet kapsamında görülmesi için pazar payı şartı sınırını yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdi.

Düzenlemede, tek alıcıya tedarik sağlama yükümlülüğü içeren dikey anlaşmalarda muafiyet, alıcının dikey anlaşma konusu malları ve hizmetleri aldığı ilgili pazardaki payının yüzde 30’u aşmaması koşuluyla uygulanacağı hükmü getirildi.

Bu madde gıda perakendecileri ve tedarikçileri arasındaki anlaşmaları hedefleyen bir düzenleme olarak yorumlandı.

Düzenleme ne anlama geliyor?

Bu düzenleme şu anlama geliyor. Bir ya da birden fazla tedarikçiden münhasırlık anlaşmasıyla özel marka ürün alan market zincirinin, sadece zincir marketler içerisinde o ürün kategorisindeki pazar payı yüzde 30'u aşıyorsa, artık o ürünü sadece o market için üretmek üzere anlaşma yapamayacak.
Yüzde 30'u aşması halinde tedarikçi o ürünü başka marketler için de üretmek amacıyla anlaşma yapabilecek. Avrupa Birliği'nde de yüzde 30 olarak uygulanan bu oran uzun zamandır Türkiye'de yüzde 40 olarak uygulanıyordu.

Tebliğde yüzde 30 pazar payı eşiğinin uygulanması konusundaki kurallar da madde madde netleştirildi:

  • Pazar payı bir önceki yılın verisi kullanılarak hesaplanacak
  • Pazar payı bağlı dağıtıcılara satış amacıyla sağlanan tüm mal ve hizmetleri içerecek
  • Pazar payı başlangıçta yüzde 30’dan fazla olmayıp daha sonra yüzde 35’i aşmayacak şekilde eşiğin üzerine çıkarsa muafiyet, pazar payı eşiğinin ilk aşıldığı yılı takip eden sonraki iki yıl boyunca da geçerli olmaya devam edecek
  • Pazar payı başlangıçta yüzde 30’dan fazla olmayıp daha sonra yüzde 35’in üzerine çıkarsa muafiyet, pazar payı eşiğinin ilk aşıldığı yılı takip eden yıl boyunca da geçerli olmaya devam edecek.