Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Zorlu Enerji CEO'su Sinan Ak enerji sektöründeki gelişmeleri Bloomberg HT'de Gizem Uzuner'e değerlendirdi.

Ak, BDDK'nın ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektöründen kaynaklanan 46 milyar TL krediyi takibe aktarmalarını istemesinin önemli olduğunu ve bu durumun bir takım fırsatlar da doğurduğunu belirtti. Ak "Bu kararla hem bankaların hem özel sektörün yönü belirlenmiş oldu. Artık bankalar sorunlu kredileri daha fazla taşıyamayacaklar ve bunlar bilançolarında zarar olarak yazılacak. Bu durum fırsatlar da doğuruyor. Çünkü bu karar çıktığından beri birçok uluslararası fon bu kredileri ucuza nasıl satın alabilirim diye bakmaya başladı...Diğer yandan birleşme ve satın almaların önünü açacak ve piyasada bir konsolidasyon olmasını sağlayacak." diye konuştu.

"SANTRAL SATIŞI İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ"

Geçen yıl yaşanan dalgalanmalarla faizlerin ciddi anlamda yükseldiğini, bunun da borçluluğu yüksek firmalar üzerinde ciddi baskıya neden olduğunu belirten Ak "Geçen sene bilançodan görüldüğü üzere karlılıklarımız çok ciddi miktarda artmış olmasına rağmen finans giderleri nedeniyle bir miktar darbe yemiş oldu. Ama şimdi faizlerin düşmesiyle artık daha makul finansman giderlerine oturacak. Şu an 5.5 civarında olan FAVÖK/borç oranı hızlı şekilde aşağı inecek." diye konuştu.

Geçen sene başlatılan satış süreçlerinin devam ettiğini, rüzgar santrallerinin satışıyla ilgili bir firmayla görüştüklerini belirten Ak aynı zamanda doğalgaz dağıtım bölgelerinde ortaklık arayışları olduğunu, orada da sürecin devam ettiğini söyledi.

Geçen yılki dalgalanmaların bu süreçleri biraz yavaşlatsa da zaman kaybı olmadığını ve ilginin artarak devam ettiğini söyleyen Ak "Bunun yanı sıra başka birtakım ortaklıklar da olabilir. Hedefimiz borçluluk oranını hızlı şekilde 5'lerin altına çekmek." şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Zorlu Enerji hisseleri % 5.9 ile 19 Nisan'dan beri en büyük artışı kaydetti.