Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Irma Kasırgası'nın Florida sahiline ulaşmasının ardından zayıflaması ve Körfez Sahili'ndeki rafinerilerin Harvey Kasırgası'nın ardından yeniden üretime geçmesi ile birlikte yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 3.3 düştükten sonra yüzde 0.8 yükseldi. Irma Kasırgası, Pazar günü ABD kıyılarına Kategori 4 şiddetinde ulaştıktan sonra, saatte 110 millik (177 km) rüzgar ile birlikte Kategori 2'ye indi. ABD'de iki hafta önce meydana gelen Harvey Kasırgası'nın ardından ABD'nin petrol işleme kapasitesinin yaklaşık yüzde 25'inin kapanması sonrası, işletmeler yeniden faaliyete geçmeye başladı ve şu sıralar işleme kapasitesinin yaklaşık yüzde 6'sı kapalı durumda.

Petrol Cuma günü, Irma Kasırgası'nın benzin ve diğer akaryakıt talebini azaltacağı spekülasyonu ile birlikte iki ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. ABD'de Körfez Sahili ham petrol ithalatı Harvey sonrası 1990'a kadar giden veriler dikkate alındığında en düşük seviyesine inerken, rafineriler, boru hatları ve offshore platformlar faaliyetlerine geri dönüyor.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Fiyatların destek bulmasının nedenlerinden biri Cuma günkü dramatik düşüştü," dedi ve "Fiyatlar halen bandın orta noktasında. Piyasanın tekrar dengeye kavuşmasını bekliyoruz ve fiyatlar muhtemelen 50 dolar seviyesini yukarı yönde kıracak. Ancak bu muhtemelen kısa vadede olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 36 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:18'de varil başına 47.84 dolar seviyesine yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 1.61 dolar ile 5 Temmuz'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 47.48 dolardan kapandı.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 25 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 54.03 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 5.60 dolar primli işlem gördü.