Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Yen dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın bugün başlayan ve yarın sonuçlanacak olan Japonya Merkez Bankası toplantısı ile birlikte, Haziran 2010'dan bu yana en zayıf seviyesinden yükseldi. Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi maliye bakanlarının bugünkü yılın ilk toplantısı öncesi fazla değişmedi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek, New York saati ile 09:05'te 89.66 seviyesine toparlandı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 30 altındaydı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla değişmedi. Ham petrol fiyatları dört ayın zirvesinden gevşerken, ABD doğalgazı 7 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Japonya para birimi dolar karşısında,  yeni Başbakan Shinzo Abe'nin baskısıyla karşılaşan Japonya Merkez Bankası'nın ekonomiyi son beş yıldaki üçüncü resesyonundan çıkarmak için parasal teşvikleri artıracağı beklentisi ile son üç ayda yüzde 12 zayıfladı. Avrupa maliye bakanları bugün Brüksel'de biraraya gelerek borç krizi ile mücadele konusunu görüşecek. ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.

Tokyo'da IG Markets analisti Junichi Ishikawa, "Yendeki aşırı zayıflığı geçici olarak düzeltme yönündeki baskı muhtemelen artacak," dedi.

Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında en az yüzde 0.3 değer kazandı ve euro karşısında yüzde 0.6 yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan 23 ekonomistin tümü, Japonya Merkez Bankası'nın varlık alım programını genişletmesini bekliyor. Ankete katılanların tahminlerinin medyanına göre, bu artışım 10 trilyon yen (112 milyar dolar) olması bekleniyor.

Euro dolar karşısında fazla yüzde 0.1'in altında değer kaybederek 1.3316 dolara geldi ve İsviçre frankı karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 1.2416 İsviçre frankı seviyesine geldi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.58 seviyesine çıktı. ABD Hazine tahvillerinde nakit işlemler bugün Martin Luther King Jr. Günü tatili nedeniyle yapılmayacak.

(16:20'de güncellendi)