Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz oranlarını 2006’dan bu yana ilk kez artırmaya hazırlanması ile birlikte tahvil piyasasını istediği yere yöneltti.

Fed Başkanı, borçlanma maliyetlerini bu yıl artırmak ve artırımı hızını kademeli tutmak istediği konusunda ısrar ediyor. Vadeliler, Aralık ayında artırımı gelebileceği ihtimalinin yüzde 74 olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz hafta bu oran yüzde 67 seviyesindeydi. ABD Hazine tahvil piyasasının volatilite göstergesi bu yılın en düşüğüne yakın seviyeye geriledi.Para politikası beklentilerine daha duyarlı olan 2 yıl vadeli tahvil faizi ile 30 yıl vadeli tahvil faizi arasındaki fark üst üste 7. günde de daraldı.

Sydney’deki Bank of America Merrill Lynch faiz oranı stratejistlerinden Tony Morriss, “Fed, Eylül ayı kadar yakın bir zamanda faizi artırmaya çalışacak. 2 ve 30 yıl vadeli tahvil faizi arasındaki fark en azından Ağustos sonuna kadar daralmaya devam edecek” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Tokyo saati ile 10.42’de yüzde 2.32 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 98 1/4 seviyesinde.

Bank of America Merrill Lynch MOVE Endeksi (opsiyon işlemleri bağlı ABD Hazine tahvili volatilite göstergesi) Çarşamba günü 72 baz puan ile 27 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Endeks 2 Ocak’ta 70 baz puan ile 2015’in en düşük seviyesini görmüştü.

2 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 0.71 ve 30 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 3.03 seviyesinde. Aradaki fark 231 baz puan ile 2 Ocak’tan bu yana en düşük seviyede.