Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD’de Ekim ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), düşüşüne beklenmedik bir şekilde ikinci ayda devam etti. Düşüşte gıda ve yeni model kamyonet fiyatlarındaki azalış etkili oldu.

Ekim ayındaki yüzde 0.4’lük düşüşten bir önceki ay kaydedilen yüzde 0.5’lik düşüş, Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günkü açıklamasına göre, sekiz ayın en düşüğü olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini ÜFE’nin yüzde 0.2 yükseleceği yönünde oldu. Gösterge, bir önceki yıla göre yüzde 1.6 aşağıyı işaret etti.   

Bu yıl, küresel talebin azalması ve güçlü dolar, tüketici ürünlerinin fiyatlarını aşağıda tutarken, emtia fiyatlarında çöküşü tetikledi.  Fed politika yapıcıları, güçlü ekonominin ve daha dar işgücü piyasasının, enflasyonu hedefledikleri ve Nisan 2012’den bu yana ulaşılamayan yüzde 2’ye yaklaştıracağına dair işaretler arıyorlar.  

 New York’ta BNP Paribas ekonomisti Laura Rosner, “Üretici düzeyinde deflasyonist baskılar görüyoruz. İçinde bulunduğumuz, faizleri artırmak için kırılgan bir çevre. Enflasyon görünümünün belirsiz ve kırılgan kalması nedeniyle Fed çok yavaş hareket etmek istiyor” dedi.