Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Haziran toplantısı sona erdi. Faiz oranı % 0.25-0.50 aralığında bırakıldı. 'Dot plot' adlı faiz beklentileri hala 2016'nın sonuna kadar 2 faiz artışına işaret etse de Nisan toplantısında sadece bir üye bu yıl tek faiz artışı beklerken şimdi tek faiz artışı bekleyen üye sayısı 6'ya yükseldi.

Piyasalarda da özellikle oldukça düşük gelen Mayıs tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in faiz artırması beklenmiyordu.

Açıklamada konut piyasasında iyileşme olduğuna ve harcamaların güçlendiğine dikkat çekildi. FOMC bildirisinde "Ekonomik aktivite toparlanıyor gibi görünse de istihdam hızı yavaşladı" ifadelerine yer verildi. İstihdam piyasası göstergelerinin güçlenmesini bekledikleri vurgulandı.

Merkez Bankası faiz artışlarının 'kademeli' hızda olacağı söylemini yineledi ancak Temmuz ayı veya herhangi bir zaman belirtilmedi. 

Büyüme beklentisi düşürüldü, karar oy birliğiyle alındı

2016 büyüme beklentisi %2.2'den %2'ye düşürüldü. Faiz kararı oy birliğiyle alındı. Daha önceki toplantılarda faiz artışı yönünde oy kullanan Esther George bu kez karara muhalefet etmedi.

Banka, geçen Aralık ayındaki toplantıda 2006'dan bu yana ilk faiz artışını yaparak, politika faizini % 0-0.25 aralığından % 0.25 – 0.50 aralığına yükseltmişti.

Medyan tahmin

Fed fon faizleri için yıl sonu beklentisi %0.875'te kaldı, bu da kalan 4 toplantıda 2 çeyrek puan artırım anlamına geliyor. Uzun vadeli faiz hedefi %3.3'ten %3'e indi.

Brexit riski

Finansal piyasalar son dönemde risk faktörü olarak öne çıkan Brexit referandumunu fiyatlıyor. FOMC bildirisinde, önceki bildiride de yer alan 'Fed, enflasyon göstergeleriyle küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor' ifadeleri yer aldı.