Advertisement
  • 01
    3 küresel kurumdan petrol tahmini

    İran Başkanı Hasan Ruhani geçtiğimiz günlerde ülkesine uygulanan yaptırımların kalkacağını paylaşırken, takip eden dönemde petrol fiyatlarında düşüş görüldü. Yaptırımlarda genel çerçevede anlaşma sağlandığı aktarılırken, diplomatlar nihai anlaşma öncesinde detayları tartışıyor.

  • 02
    3 küresel kurumdan petrol tahmini

    Petrol piyasasında dikkatler 2015'te yapılan ancak önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın çekildiği nükleer anlaşmanın yeniden tesis edilip edilmeyeceğine çevrildi.  

  • 03
    3 küresel kurumdan petrol tahmini

    Yaptırımların ve petrol ambargosunun kalkmasıyla birlikte en iyimser senaryoda İran’ın son aylardaki günlük 2.4 milyon varil olan petrol üretiminin günlük 4 milyon varile çıkması bekleniyor. Fakat kimi kurumlar ise petrol üretimindeki artışın zamana yayılarak gerçekleşeceğini düşünüyor ve bu yüzden fiyatlara etkisinin sınırlı olacağına inanıyor. 

  • 04
    3 küresel kurumdan petrol tahmini

    Dünya genelinde aşılanmadaki ivmeyle birlikte petrole olan talebin artması ve OPEC+ üyeleri arasında arz kısıntılarının devamlılığı gibi başlıklar içinde İran’ın da piyasa girmesi hakkında kurumlar ne düşünüyor?

  • 05
    3 küresel kurumdan petrol tahmini

    Goldman Sach, petrol piyasalarının şu an İran’nın yaz sonuna kadar oyuna geri döneceğini fiyatladığını fakat yaklaşan talep toparlanmasını da küçümsememek gerektiğini aktardı. Talep tarafında gelişmekte olan ülkelerin mobilitelerinde ve seyahatlerinde iyileşme beklerken, özellikle Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinin etkili olmasını bekliyor. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki yükselişte aşı kaynaklı talep artışının sürmesini öngörüyor. Her ne kadar Temmuz ayında İran agresif bir şekilde piyasaya girse de kurum 2021 yılının 4. çeyreğinde fiyatların varil başına 80 dolara çıkmasını tahmin ediyor. 

  • 06
    3 küresel kurumdan petrol tahmini

    Citigroup ise baz senaryosunda İran’nın Temmuz-Ağustos aylarında üretimini günlük 500 bin varil artırmasını bekliyor. Kurum yılın son çeyreğinde 100 bin varil daha, 2022 yılında ise 700 bin varil günlük bazda artmasını tahmin ediyor. 

  • 07
    3 küresel kurumdan petrol tahmini

    Barclays ise İran ile anlaşmanın yılın ikinci yarısı için petrol fiyatları tahminlerinde baskı yaratmasını bekliyor. Kurum 2021 yılı için ortalama fiyat tahminlerini Brent için 66 dolar, ABD ham petrolü için ise 62 dolar olarak koruyor.