Advertisement
  • 03
    4 grafikte Rusya'nın enerji ihracatı

    Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) analizine göre, Rusya'nın Avrupa Birliğine (AB) fosil yakıt ihracatı savaşın başına göre yüzde 35, toplamda yüzde 18 düştü.

    AB'nin Rusya'ya uygulayacağı petrol ambargosunun vurucu etkileri henüz gerçekleşmemesine rağmen, AB'nin Rusya'dan petrol ithalatı da bu dönemde yüzde 17 geriledi. Ambargonun uygulanmasıyla AB'nin Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90 azalması bekleniyor.

  • 04
    4 grafikte Rusya'nın enerji ihracatı

    Rusya'nın bu dönemde en büyük ihracat artışları Hindistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Türkiye'ye oldu.

  • 05
    4 grafikte Rusya'nın enerji ihracatı

    Rusya'nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir, savaşın Kremlin'e mal olduğu tahmin edilen 100 milyar euroyu aşarak 6 ayda 158 milyar euro olarak hesaplandı.

    Fosil yakıt ihracat gelirleri, Rusya'nın federal bütçesine tahmini 43 milyar euro katkı sağladı.

  • 06
    4 grafikte Rusya'nın enerji ihracatı

    En büyük gelir ham petrolden

    Fosil yakıtlar içinde en yüksek gelir yaklaşık 76 milyar euroyla ham petrol ihracatından sağlandı.

  • 07
    4 grafikte Rusya'nın enerji ihracatı

    Rusya'nın diğer enerji ürünlerinden elde ettiği gelir ise; doğalgaz ihracatından 35 milyar euro, petrol ürünleri ihracatından 26 milyar euro, kömür ihracatından 13 milyar euro ve sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatından 9 milyar euro olarak gerçekleşti.

    Ülkenin ihracatında düşüş olmasına rağmen, artan petrol, gaz ve kömür fiyatları Rusya'nın ihracat gelirlerinin yüksek kalmasını sağladı.

  • 08
    4 grafikte Rusya'nın enerji ihracatı

    Rusya'nın en büyük fosil yakıt ithalatçıları arasında ilk sırayı 85 milyar euroyla AB aldı.

    AB ülkeleri içinde Rusya'dan en fazla ithalatı 19 milyar euroyla Almanya, 11,1 milyar euroyla Hollanda, 8,6 milyar euroyla İtalya, 7,4 milyar euroyla Polonya, 5,5 milyar euroyla Fransa ve 5,2 milyar euroyla Bulgaristan yaptı. Belçika bu dönemde Rusya'dan 4,5 milyar euro ve İspanya 3,3 milyar euroluk fosil yakıt ithalatı yaptı.

    AB dışında ülke bazında Çin'in Rusya'dan ithalatı 35 milyar euro, Türkiye'nin 10,7 milyar euro, Hindistan'ın 6,6 milyar euro ve Japonya'nın 2,5 milyar euro oldu.

  • 09
    4 grafikte Rusya'nın enerji ihracatı

    AB'nin Rusya dışında gaz ithal ettiği ülkeler arasında, Cezayir, Azerbaycan, Libya, Hollanda, Norveç bulunuyor.