Advertisement
  • 01
    5 grafikte KKM'nin ilk yılı

    1- Kurdaki akut kriz sona erdi

    TCMB’nin Eylül 2021’de başlayan faiz indirim döngüsü sonrası yaklaşık 3 aylık süreçte dolar/TL 8,30’lardan 18,36’ya kadar yükseldi. 20 Aralık’ta KKM’nin duyurulması sonrası kur, hızla 10 liralara kadar gerilese de kademeli olarak yükselmeye devam etti.

  • 02
    5 grafikte KKM'nin ilk yılı

    2- Son haftalarda sistemden çıkış başladı

    Kur korumalı mevduatın ilk aylarında sisteme yoğun bir talep oldu. Şirketlerin sisteme dahil edilmesiyle haftalık mevduat girişi 8 milyar doları buldu. Son dönemde ise kurdaki yatay seyirle sistemin cazibesi azaldı ve haftalık düşüş görülmeye başlandı.

  • 03
    5 grafikte KKM'nin ilk yılı

    3- Dolarizasyon son iki aya kadar artmaya devam etti

    KKM’nin duyurulduğu hafta mevduat dolarizasyonu yüzde 60 seviyesindeydi. Bu oran ilk etapta gerilese de dövize endeksli bir ürün oran KKM de dahil edildiğinde dolarizasyon yüzde 72’yi aşarak rekor düzeye çıktı. Son haftalarda ise gerileme görüldü.

  • 04
    5 grafikte KKM'nin ilk yılı

    4- Hazine’ye doğrudan maliyet 90 milyar lirayı aştı

    Kur korumalı mevduatlar için bütçeden ödenen doğrudan kaynak Mart-Ekim döneminde 91,6 milyar TL oldu. Bu rakam içinde TCMB tarafından dövizden dönen hesaplara ödenen tutar ve vergi muafiyeti bulunmuyor. Kurdaki sakinlikle Kasım ayında KKM hesaplarına bütçeden ödeme yapılmadı.

  • 05
    5 grafikte KKM'nin ilk yılı

    5- Mevduatlarda ortalama vade yükseldi

    Bankaların TL mevduat fonlamasının vadesi KKM sonrası radikal biçimde yükseldi. 2021’in Kasım ayında TL mevduatta 3 aydan uzun vadeli oranı yüzde 6,9 iken, bu yılın Ekim ayında bu oran yüzde 24,7 oldu.