Bloomberg HT Haberler 7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?
HABERLER

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

  • Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlığı Türkiye'de enflasyonun yüzde 50'yi aşması oldu. Küresel piyasalarda bu hafta, Fed Bej Kitap'ta fiyat artışlarına vurgu yaparken, küresel gıda fiyatlarında rekor artış kaydedildi. Diğer taraftan, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sonucu olarak Rus ekonomisine ilişkin art arda açıklamalar geldi.

Giriş: 05 Mart 2022, Cumartesi 10:52
Güncelleme: 05 Mart 2022, Cumartesi 10:56

1-Türkiye’de enflasyon yüzde 50'yi aştı

Türkiye'de yıllık enflasyon Şubat'ta yüzde 54,44 seviyesine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Şubat'ta tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 4,81 artış gösterdi.

Üretici enflasyonunda ise yıllık bazda üç haneli seviye kaydedildi. Buna göre üretici fiyat endeksi Şubat'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 105,01 arttı. Aylık üretici enflasyonu ise yüzde 7,22 oldu.

2-Küresel gıda fiyatlarında rekor artış

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat'ta Ocak ayına kıyasla yüzde 3,9 artış göstererek ortalama 140,7 puan oldu. Artış oranı geçen yılın Şubat ayına göre ise yüzde 24,1 olarak gerçekleşti.

Endeks, söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

3-Bej Kitap, ek fiyat artışlarına dikkat çekti

ABD Merkez Bankası (Fed), Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun Mart sayısını yayımladı.

Fed, fiyatların ülke genelinde güçlü bir hızla arttığını, şirketlerin gelecek birkaç ay içinde ek fiyat artışları beklediğini bildirdi. Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, ekonominin Ocak ayının ortasından bu yana "ılımlı ila orta" hızda büyüdüğü kaydedildi.