Advertisement
HABERLER ABONE OL

Gümüş 'Reddit' sonrası 8 yılın zirvesinde

Gümüş fiyatları, yeni haftaya Reddit’in tetiklediği alım çılgınlığıyla beraber yüzde 10'dan fazla yükselişle başlayarak 8 yılın zirvesini gördü.

Fazla talepten dolayı perakende satış noktaları külçe ve sikke gümüş talebiyle haftasonu dolup taşarken ABD’de Apmex gibi değerli metal satıcıları, aşırı talepten dolayı Asya piyasaları açılana kadar siparişleri işleme koyamayacaklarını söyledi.

Gümüş vadeli kontratları, Reddit kullanıcılarının akımıyla geçen haftayı neredeyse yüzde 6 yükselişle kapatmıştı. Geçtiğimiz yılı yüzde 50’ye yakın yükselişle kapatan gümüş, yıllık performansta altını ikiye katlamıştı.

Bu tam bir delilik! Sadece haftasonu üç haftada açılan hesapların toplamı kadar hesap açıldı. Guardian Vaults İş Geliştirme Yöneticisi John Feeney

Bloomberg News’a göre, altın/gümüş rasyosu son birkaç yılın düşüğünde seyrederken emtia fiyatlarını yükseltmek için GameStop’takinden daha fazla bir çaba gerekiyor.

Elektrikli araçlarda ÖTV oranları artırıldı

Elektrikli araçlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) oranında artış kararı alındı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi kanununa ekli II sayılı listede yer alan elektrikli araç tiplerinde farklı oranlarda ÖTV artışı yapıldı.

Buna göre özel tüketim vergisi (ÖTV) oranı motor gücü 85 kW'yi geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 3'ten yüzde 10'a, motor gücü 85 kW'yi geçen fakat 120 kW'yi geçmeyen elektrikli araçlarla yüzde 7'den yüzde 25'e, motor gücü 120 kW'yi geçen elektrikli araçlarda yüzde 15'ten yüzde 60'a yükseltildi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, Türkiye otomobil pazarında 2020'de 844 elektrikli araç satıldı. 2020'de elektrikli otomobil satışları yüzde 280,2 artış gösterdi. Elektrikli ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 3,2'den yüzde 3,8'e yükseldi. 2019'da 222 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşmişti.

Enflasyon Ocak'ta yine beklentiyi aştı

Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 14,97 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,68 arttı.

Ocak ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 15,50 olarak kaydedildi. Üretici fiyatlarında da yükseliş ivmesi Ocak'ta devam etti. Verilere göre üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 26,16 arttı. Üretici fiyat endeksinde aylık artış ise yüzde 2,66 oldu.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ocak ayında yıllık enflasyonun yüzde 14,68 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Ankete katılan ekonomistlerin Ocak ayına ilişkin aylık beklentisi ise yüzde 1,42 olarak kaydedildi.

Ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 1,82 artacağını, en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,90 artacağını tahmin etmişti. Ankette 2021 yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 11 oldu.

Kasım ve Aralık aylarında enflasyon ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşmişti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık'ta yıllık enflasyon yüzde 14,60 olmuştu.

Gram altın kritik seviyeye doğru geriliyor

Altın fiyatlarındaki düşüş haftanın başından bu yana yüzde 2'e yaklaşırken, gümüş fiyatları perakende alım çılgınlığından sonra kazançlarını geri vermeye doğru ilerliyor. Gram altın ise dolar/TL’deki düşüşün devam etmesiyle 420 TL’nin altına indi.

Altın yatırımcılarının aşı gelişmeleri ve ekonomik toparlanma çabalarına odaklanmasıyla beraber altın fiyatları da 2021’de zemin kaybetti. Başkan Joe Biden ise 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin ABD Kongresi’nden geçebilmesi için çabalıyor.

Gümüş pazartesi günü 30 dolar seviyesini test ettikten sonra Ağustos ayından beri en büyük kaybını vererek durağanlaştı. CME Group’un gümüş vadelileri için marjinleri 14 bin dolardan 16 bin 500 dolara çıkarması da gümüş fiyatlarının düşüşünde etkili oldu.

Analistler, dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişlerin etkisiyle altının ons fiyatındaki düşüş eğiliminin üçüncü güne taşındığını bildirdi.

Yurt içinde, ekonomi yönetiminin piyasa dostu adımları ve Merkez Bankası'nın sıkı duruşu ile dolar kurundaki düşüşün devam ettiğini vurgulayan analistler, dolar kurunun, yabancı finansal kuruluşların Türk lirası uzun pozisyonlarında hedef gösterdikleri 6,85 seviyesine inilebileceğini, bu durumda altının gram fiyatının düşüş eğilimini sürdürmesinin beklenebileceğini söyledi.

Yellen: Yatırımcıların korunduğundan emin olmalıyız

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, piyasalarda son haftalarda yaşanan aşırı oynaklığa ilişkin regülatörlerle bir araya geleceğini belirterek, "Finansal piyasalarımızın düzgün ve verimli bir şekilde işlediğinden, yatırımcıların korunduğundan emin olmalıyız." dedi. Yellen, ABC televizyon programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Piyasalarda son haftalarda yaşanan aşırı oynaklığa ilişkin bugün regülatörlerle bir toplantı yapacağını belirten Yellen, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ABD Merkez Bankası (Fed) ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'ndan (CFTC) yetkililerle son gelişmeleri değerlendireceklerini bildirdi.

Yellen, "Finansal piyasalarımızın düzgün ve verimli bir şekilde işlediğinden, yatırımcıların korunduğundan emin olmalıyız." dedi. ABD'nin salgın ve ekonomi olmak üzere iki krizle karşı karşıya olduğuna işaret eden Yellen, Amerikalıların gereksiz yere acı çekmediğinden ve ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak istediğini ifade etti.

Yellen, "Amerikalıların gereksiz yere acı çekmemesi ve ihtiyaç duydukları yardımı almaları için harekete geçmemiz gerekiyor." dedi. ABD Başkanı Joe Biden ile birlikte çalışarak bu ihtiyaçları karşılayacak destek paketinin hayata geçirilmesini sağlamak istediğini ifade eden Yellen, söz konusu paketin yasalaştığından emin olmak istediğini vurguladı.

Yellen, destek paketinin çocuklu ailelerin ihtiyaçlarına hitap ettiğini belirterek, "Bu paketin çocuk yoksulluğunu yüzde 50 azaltabileceği tahmin ediliyor." dedi.

Ağbal: Faiz indirimini uzun bir süre gündeme almamız mümkün gözükmüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal sıkılaşma yönündeki mesajlarına devam etti.

Reuters'a açıklamalarda bulunan Ağbal, "Uzun süre faiz indirimini gündeme almamız olası görünmüyor" ifadelerini kullandı. Ocak enflasyonunun tahminlere yönelik yukarı yönlü riskleri gösterdiğini belirten Ağbal yabancı merkez bankaları ile swap anlaşması yapma planının da olmadığını ifade etti.

Ağbal, salgının bankaların aktif kalitesindeki olumsuz etkilerinin ise sınırlı kalabileceğini söyledi. Ağbal Reuters söyleşide, "2019 sonunda yüzde 5,4 olan tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranı, büyük ölçüde kredi genişlemesi ve TGA sınıflama sürelerinin uzatılması sonucu mevcut durumda yüzde 4, 1'e geriledi. Yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranı da 2019 yılsonundaki yüzde 11,1 seviyesinden 2020 sonu itibarıyla yüzde 10,3'e geldi. Salgının bankaların aktif kalitesindeki olumsuz etkilerinin göreceli olarak sınırlı kalabilir" dedi.

Ağbal'ın söyleşisinde şu ifadeler öne çıktı:

Son üç ayda para politikası yaklaşımında ve para politikasının duruşunda önemli bir paradigma değişimine gittik. Attığımız adımlar ile atacağımız ilave adımlar bu değişimi pekiştirecek ve umuyorum para politikasına duyulan güven daha da artacaktır. Şimdiye kadar, Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde hareket ettik böyle de devam edeceğiz. Merkez Bankası olarak kalıcı fiyat istikrarını sağlamak en önemli vazgeçilmez görevimiz. Bu bakımdan enflasyonu kademeli olarak düşürmek suretiyle 2023 yılında yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması ve kalıcı bir fiyat istikrarının oluşturulması şu anda en önemli önceliğimiz. Bu amaca yönelik gece-gündüz ekibimizle çalışıyoruz. Zorlu bir sürecin içinde olduğumuzun bilincindeyiz. Attığımız ve atacağımız adımlarla bu amaca hizmet edecek bir para politikası çerçevesini oluşturup kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.

ABD'de teşvik paketini hızlandıracak düzenleme Senato'dan geçti

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi yasasının yazımında rehber olacak bütçe düzenlemesini 51’e 50 oyla kabul etti. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris düzenlemeler lehine oy kullanarak Senato’daki eşitliği bozdu.

Kabul edilen düzenleme Biden’ın teşvik paketi yasasının yazımında rehberlik edecek bütçe düzenlemelerini içeriyor. Temsilciler Meclisi bu düzenlemeleri kabul etmişti. Ancak 15 saati aşan bir oturumun ardından Senato’da kabul edilen düzenleme sonrası Senato’da yaşanan dil değişiklikleri yeni metne yansıtılacak ve cuma günü yeniden Temsilciler Meclisi’nde oylanacak.

Bu oylamanın ardından Demokratlar Cumhuriyetçilerin oylarına ihtiyaç olmayacak teşvik paketinin yazımı üzerinde çalışabilecek. Temsilciler Meclisi ve Senato komiteleri teşvik yasasının yazımı için 16 Şubat’a kadar çalışacak.

Oylama sonrası açıklama yapan Senato Bütçe Komitesi Başkanı Bernie Sanders “Kabul edilen düzenlemeler ekonomik çöküş yaşayan vatandaşlara yardımın yolda olduğu anlamına geliyor” diye konuştu.