7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?
Geride bırakılan haftada küresel piyasaların en önemli maddesi Fed'in 4. kez yaptığı 75 baz puanlık faiz artışı olurken, yurt içinde Ekim ayında enflasyonun yüzde 85'i aşması ve 2023 için yeniden değerleme oranlarının belli olması öne çıktı.
1- Enflasyonda yükseliş ivmesi Ekim'de de devam etti
Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 85'i aştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,51 arttı. Aylık enflasyon yüzde 3,54 oldu. Enflasyon böylece 24 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
2- 2023 için yeniden değerleme oranı belli oldu
2023 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olurken 2022 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak gerçekleşmişti.
3- 4. kez 75 baz puanlık artış yapan Fed'den 'süreç sona yaklaşıyor' sinyali
ABD Merkez Bankası Fed iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Fed piyasa beklentilerine paralel olarak faizi 75 baz puan artırırken, sıkılaşma sürecinde son aşamaya girildiğine yönelik sinyaller verdi. Fed Başkanı Jerome Powell ise faiz artışlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu belirtti. Bununla birlikte Powell Aralık toplantısında daha sınırlı faiz artışının gündeme gelmesinin olası olduğunu belirtti.
4-ABD'de tarım dışı istihdam Ekim'de tahminleri aştı
ABD'de tarım dışı istihdam Ekim'de 261 binle tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı yüzde 3,7'ye yükseldi. Ücretler de söz konusu dönemde güçlü biçimde yükseldi.
5- Tahıl krizi çözüldü, buğday fiyatları düştü
Türkiye’nin diplomatik girişimlerinin ardından Rusya'nın tahıl anlaşmasına geri dönmesiyle buğday fiyatında yüzde 6'nın üzerinde düşüş görüldü.
6- İngiltere Merkez Bankası'ndan 33 yılın en büyük faiz artışı
İngiltere Merkez Bankası (BOE) 40 yılın zirvesindeki enflasyonu dizginlemek için politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3'e yükseltti. Banka böylece 1989'dan bu yana görülen en büyük faiz artışını yaptı. Banka izlenen patikanın 2 yıllık bir resesyona neden olabileceği tahminini paylaştı.
7- Uluslararası Enerji Ajansı'ndan Avrupa'ya acil doğalgaz çağrısı
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Avrupa'nın doğalgaz arzındaki eksikliğe dair acil eylem çağrısı yaptı