Advertisement
HABERLER ABONE OL

1-TCMB beklentiler dahilinde faizi sabit tuttu

Geçtiğimiz ay “deprem sonrası toparlanmayı desteklemek için” faizi 50 baz puan indiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mart toplantısında bir haftalık repo faizini yüzde 8,50’de sabit tuttu.

Piyasanın beklentisi de faizin bu seviyede tutulacağı yönündeydi. TCMB karar metninde para politikası duruşunu yeterli olduğunu belirten ifadesini korudu.

2-2022 yılında işsizlik yüzde 10,4 oldu

TÜİK İşgücü İstatistikleri, 2022 verilerini yayımladı.

Buna göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılında bir önceki yıla göre 337 bin kişi azalarak 3 milyon 582 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık azalış ile yüzde 10,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,9 iken kadınlarda ise yüzde 13,4 olarak tahmin edildi.

3-Emekliye zam teklifi TBMM'ye sunuldu

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkaran düzenlemenin de içinde bulunduğu torba yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, torba yasa teklifinin toplam 16 maddeden oluştuğunu söyledi.

4-UBS, Credit Suisse’i satın aldı

UBS Group AG küresel finansal piyasalara yayılma tehlikesi gösteren bankacılık güven krizini aşma çalışmaları kapsamında devletin aracılık ettiği anlaşmayla Credit Suisse Group AG’yi satın almayı kabul etti. UBS rakibini almak için 3 milyar İsviçre Frangı (3,3 milyar dolar) ödeme yapmada anlaştı.

5-Fed faizi beklentiler dahilinde 25 baz puan artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini 25 baz puan artırdı.

Fed, karar metninde ABD bankalarının sağlam bir görünümü olduğunu, ancak gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin değerlendirileceğini ifade etti. Karar metninden çıkan sinyaller küresel piyasaları sarsan bankacılık krizine karşın Fed'in faiz artışlarından vazgeçmeyeceğini gösterdi.

6-İsviçre Merkez Bankası'ndan faiz artışı

Fed'in ardından İsviçre Merkez Bankası da bankacılık krizinin gölgesinde girdiği toplantıdan faiz artışı kararıyla çıktı.

Banka politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 1,50 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin 50 baz puan artırılması yönündeydi.

7-İngiltere Merkez Bankası’ndan 9 ayın en yavaş faiz artışı

İngiltere Merkez Bankası (BoE) bankacılık sektöründeki çalkantıya rağmen yeni bir faiz artırımına gitti.

Beklentilere paralel olarak faizi 25 baz puan artırarak 2008'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,25'e çıkaran banka, 9 ayın en yavaş faiz artışını gerçekleştirdi.