Advertisement

Rekabet Kurumu tarafından piliç eti üretiminde faaliyet gösteren 19 firma ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) hakkında yürütülen 4054 sayılı Kanunun 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı.

Rekabet Kurulunca, piliç eti üretiminde faaliyet gösteren 9 şirket ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğine "rekabeti ihlal ettikleri" gerekçesiyle toplam 156 milyon 703 bin 144 lira idari para cezası kesilmesine karar verildi.

Rekabet Kurumunun internet sitesindeki duyuruya göre, Kurul, fiyat düzeyini birlikte belirlemek ve Ege Bölgesi'nde arzın kontrolüne yönelik bilgi paylaşımında bulunmak suretiyle rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle piliç eti üretiminde faaliyet gösteren 9 şirket ile rekabeti kısıtlayıcı davranışları kolaylaştırıcı eylemleri nedeniyle Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğine toplam 156 milyon 703 bin 144 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Bu kapsamda, BESD-BİR derneğinin yanı sıra ceza alan firmalar şöyle:

Abalıloğlu YemSoya ve Tekstil Sanayi AŞ,

Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ,

Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. AŞ,

CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ,

EgeTav Ege Tarım Hayvancılık Yat. Tic. ve San. AŞ,

Er Piliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. AŞ,

Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. AŞ,

Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. AŞ,

Şenpiliç Gıda San. AŞ.

Karar gereğince Ege-Tav Ege Tarım Hayvancılık, Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri, Keskinoğlu Tavukçuluk, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğine, ilgili yönetmeliği 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, ikinci fıkrası ve üçüncü fıkrasının (a) bendi uyarınca yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 0,75’i oranında olmak üzere para cezası kesildi.

Diğer firmalara ise 6. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi de ceza kapsamına alındığından ceza oranı yüzde 1,125 oranına çıktı. Cezalar oy çokluğuyla verildi.

19 firmayı kapsayan soruşturmada aşağıdaki 10 firmanın ise 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal etmediklerine, dolayısıyla adı geçen teşebbüslere idari para cezası verilmesine yer olmadığına karar verildi. 

- Ak Piliç Tic. Ltd. Şti.,
- As Tavukçuluk Tarım İşl. San. ve Tic. Ltd. Şti.,
- Bakpiliç Entegre Tavukçuluk A.Ş.,
- Bupiliç Entegre Gıda San. Tic. A.Ş.,
- Garip Tavukçuluk Gıda ve Yem San Tic. A.Ş.,
- Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık San. ve Tic. A.Ş.,
- Pilyem Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.,
- Şahin Tavukçuluk Yem Gıda İnşaat San. ve Tic. A.Ş.,
- Tad Piliç Fenni Yem San. ve Tic. Ltd. Şti.,
- Yemsel Tavukçuluk Hayvancılık Yem Hammaddeleri San. ve Tic. A.Ş.