Bloomberg HT Haberler AB, ABD'den gaz tedarikinde öncelik istiyor
HABERLER

AB, ABD'den gaz tedarikinde öncelik istiyor

  • Avrupa Birliği (AB), ABD'den sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikinde öncelik talep edecek.

Giriş: 23 Mart 2022, Çarşamba 20:00
Güncelleme: 23 Mart 2022, Çarşamba 20:00

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji konuları hakkında konuştu.

Şimdiye kadar Rusya'ya yönelik dört yaptırım paketi uyguladıklarını anımsatan von der Leyen, "Ukrayna'yı desteklemek aynı zamanda Putin'in acımasız savaşını finanse etmek için kullandığı kaynakları tüketmemek anlamına geliyor." diye konuştu.

Von der Leyen, Rusya enerji sektörüne yatırımları da durdurduklarını anımsatarak, enerji bağımlılığını geride bırakmak istediklerini belirtti.

Rus ekonomisinin yaptırımlardan olumsuz etkilendiğini belirten von der Leyen, son dönemde küresel firmaların da ülkeyi terk ettiğini ifade etti.

Von der Leyen, savaş nedeniyle enerji ve gıda güvenliğinin de tehlikede olduğuna dikkati çekerek, "Enerji politikası aynı zamanda güvenlik politikasıdır. Bu nedenle Komisyon, Rusya'dan gaz ithalatımızı önemli ölçüde azaltmamızı sağlayacak önlemler teklif etti." dedi.

Yenilenebilir enerji projelerini hızlandırmaları, enerji verimliliğine yatırımları artırmayı planladıklarını ifade eden von der Leyen, doğalgaz arzını Rus gazından güvenilir tedarikçilere doğru çeşitlendirmeleri gerektiğini vurguladı.