Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Avrupa Birliği kıtanın Rus enerjisine bağlılığını kırmak adına vatandaşlarına üstlerini düşen görevi yerine getirme çağrısında bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ile işbirliği içinde hareket eden birlik, ısıtıcıların derecesini düşürmek ve arabaları daha düşük hızlarda kullanmaktan uzaktan çalışmaya kadar dokuz maddeyi içeren önlem paketini açıkladı.

IEA Genel Direktörü Fatih Birol Avrupa Birliği ile birlikte yapılan webinarda yaptığı konuşmasında “İlk küresel enerji kriziyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Avrupalı devletler enerji tedariki için Rusya’dan uzaklaşarak nasıl bir çeşitlendirme stratejisini izleyeceklerini ulusal düzeyde tasarlamış durumdalar ancak şimdi plana bireyleri de dahil etmeyi deniyorlar.

Yayımlanan rapora göre yapılabilecek tasarrufun boyutu olağanüstü olabilir. Eksiksiz olarak uygulanması halinde yıllık 17 milyar metreküp doğalgaz ve 220 milyon varil petrol tasarruf edilebileceği öngörülüyor.

Bu rakamlar 120 süper tankeri doldurabilir ve Avrupa’da hane başına yıllık 450 euro tasarruf edilmesiyle sonuçlanabilir. Diğer yandan önlemlerin benimsenmemesi halinde Birol sonuçların acı verici olabileceği konusunda uyarıda bulundu.