AB gazda Rusya'nın payını yüzde 7,5'e düşürdü
Avrupa Birliği (AB), enerjide Rusya'ya bağımlılıktan kurtulmak için aldığı önlemlerle doğalgaz ithalatında Rusya'nın payını yüzde 40'tan yüzde 7,5'e indirdi.
Avrupa Birliği (AB), Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Tallinn'de yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı bitirmek için çok sayıda tedbir aldıklarını hatırlatan von der Leyen, son durumu şöyle özetledi:
"Rus kömüründen tamamen kurtulmayı başardık. Bunun yanı sıra yıl sonuna kadar Rusya'dan alınan petrolün payını da yüzde 10'a düşüreceğiz. Savaşın başlangıcında ithal edilen gazın içinde Rusya'nın payı yüzde 40'tı. Aradan geçen yedi ayda bunu yüzde 7,5'e indirdik."
Von der Leyen, bu oranları "Rusya'nın fosil yakıtlarından güvenilir tedarikçilere geçiş ve yenilenebilir enerjiye yatırım için sarf edilen devasa çabalar" olarak nitelendirdi.
Çözüm temiz enerji
Von der Leyen, "Rusya'nın şantajlarından kurtulmanın en iyi yolu yenilenebilir enerji ve temiz dönüşümü hızlandırmaktır" dedi.
Ukrayna'daki savaştan sonra enerji fiyatlarındaki artışa da değinen von der Leyen, 20-21 Ekim'deki AB Liderler Zirvesine kadar enerji fiyatlarını düşürmek için yeni teklifler getireceklerini aktardı.
Von der Leyen, savaş suçları için bir uluslararası mahkeme oluşturulmasını desteklediklerini, Ukrayna'ya kanıt toplaması için yardım ettiklerini, konunun Uluslararası Ceza Mahkemesine getirilmesine destek verdiklerini bildirdi.
Estonya Başbakanı Kallas da "saldırı suçu" ve "savaş suçları" için dava açılması gerektiğini, saldırı suçu konusunda bir uluslararası mahkemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Bunun AB'de kurulabileceğini, başka ülkelerin de katılabileceğini aktaran Kallas, "Bence AB, bu tür bir uluslararası mahkemenin kurulmasında öncü rol oynayabilir." diye konuştu.
"AB bütçesi yeniden planlanmalı"
Öte yandan Ursula von der Leyen, AB bütçesinin savaş ve enflasyon gibi sorunlarla mücadelede yeterli olmadığını, yeniden planlanması gerektiğini söyledi.
Von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen AB Bütçe Konferansı programının açılışında konuştu.
AB bütçesinin üye ülkelerin birlik halinde daha fazlasını yapmalarını sağladığını ifade eden von der Leyen, "Mevcut bütçenin kaynakları ve esnekliği son derece sınırlı" dedi.
"Bütçemiz, bu ölçekte birden fazla sınamayla başa çıkmak için tasarlanmamıştır" ifadesini kullanan von der Leyen, bütçe tasarımının 2020 yılına yapıldığını anımsattı.
Von der Leyen, Rusya-Ukryana savaşı ile enflasyonun yüzde 10 seviyesine ulaşmasının AB bütçesinin alım gücünü azalttığına işaret etti.
Von der Leyen, "Çok Yıllı Mali Çerçeve" incelemesinde bütçe tasarımının yeniden ele alınması gerektiğine işaret ederek, Komisyon'un yeni ekonomik ortamdan doğan ihtiyaçları güvence altına almak için çeşitli seçenekleri araştıracağını bildirdi.
AB bütçesi, kurallar gereği harcamaların üst sınırlarının belirlendiği 7 yıllık dönemler için hazırlanıyor. AB'nin 2021-2027'deki toplam 1 trilyon euroyu aşan bütçesini ortaya koyan "Çok Yıllı Mali Çerçeve" 2020 yılında belirlenmişti.
AB Komisyonu taslağına göre, AB'nin 2023 yılı bütçesi 185,6 milyar euro olacak.