Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Küresel tahvil faizlerindeki yükselişe öncülük eden ABD Hazine tahvillerinde, gösterge niteliğindeki 10 yıllıkların faizi için yüzde 2 beklentisi 2016 sonundan bu yana ilk kez kendini göstermeye başladı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin tırmanması ve küresel büyümenin yavaşlaması, ABD 10 yıllıklarının faizinde Nisan ortasından bu yana yaklaşık 40 baz puanlık düşüşe neden oldu. 10 yıllıkların faizi Çarşamba günkü işlemlerde yüzde 2.23'e kadar indi. Benzer vadeli Avustralya ve Yeni Zelanda tahvil faizleri rekor seviyelere geriledi. Japonya'da ise 10 yıllıkların faizi eksi yüzde 0.1 ile üç yılın düşüğünü gördü.

Sydney'de Antares Capital portföy yöneticisi Tano Pelosi, “Gündemde etkili olan küresel büyümenin yavaşlaması konusu, enflasyonun merkez bankası hedeflerini tutmaması ve ticaret savaşına dair belirsizlik yükselişe katkı sağlıyor.” dedi. Pelosi, tşicaret savaşının sürmesi durumunda ABD 10 yıllıklarının faizinin yüzde 2'ye doğru yönelmesini bekliyor.

ABD'de gösterge tahvilin faizi Çarşamba günkü işlemlerde 3 baz puan azalarak Eylül 2017'den beri en düşük seviyesine geriledi. Salı günkü düşüş ise 5 baz puan seviyesindeydi. ABD tahvillerinde 3 aylıklar ile 10 yıllıklar arasındaki faiz farkı eksi 12 baz puan ile 2007'den beri en düşük seviyesine geriledi.

Avustralya 10 yıllıklarının faizi 5 bp azalarak yüzde 1.48 ile 2015 yılından beri ilk kez merkez bankasının politika faizinin altına indi. Yeni Zelanda 10 yıllıklarının faizi de 5 bp azalarak yüzde 1.70 oldu. Japonya 10 yıllıklarının faizi 2 bp azaldı.