Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanlığı, hükümetin şişmekte olan açığı kapatmanın yollarını araması ile birlikte, 2020 yılının ilk yarısında 20 yıl vadeli tahvil ihracına başlayacak.

Kurumsal yatırımcılar, negatif faizli tahvilleri küresel toplamının 11 trilyona ulaştığı bir ortamda, nominal getiri sağlayan daha uzun vadeli ve riskten korunmalı kağıtların arzını istiyorlar. Japon yetkililer, 50 yıl vadeli tahvil ihracını tartışırken, ABD açıklamasında böyle bir adımın karşısında olduğunu duyurdu.

New York'ta Wrightson ICAP LLC baş ekonomisti Lou Crandall, "20 yıl vadeli tahviller mevcut piyasa yapısına daha kolay uyum gösterebilir," dedi ve "Bu adım, gittikçe büyüyen sorunlara yol açabileceği düşünülen ultra uzun vadeli tahvil gibi önceden tahmin edilemeyen yöntemlere girmeksizin, tarihi düşük seviyelerde seyreden uzun vadeli faizlerin avantajından faydalanmanın bir yolu" değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce arz edilen ve vadesinin dolmasına 20 yıl kalmış 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.15 seviyesinde ve bu duru ihraç edilmesi düşünülen yeni tahvillerin diğer karşılaştırılabilir kağıtlara nazaran oldukça iyi bir prim sağlayacağını işaret ediyor. Japonya'nın 20 yıl vadeli tahvillerinin faizi şimdilerde yüzde 0.31 ve Almanya'nınkiler yüzde 0.07 seviyelerinde.

Yeni 20 yıl vadeli Hazine tahvilleri muhtemelen, daha kısa vadeleri tercih etme eğilimi gösteren küresel fonlardan ziyade yerli yatırımcıların ilgisini çekecek. Yabancı yatırımcılar 2019 yılındaki ihalelerde satılan 30 yıl vadeli tahvillerin sadece ortalama yüzde 9'unu almışlardır.

Hazine Bakanlığı, açıklamasında, daha fazla bilginin Hazine'nin 5 Şubat'ta yayımlayacağı çeyrek dönem duyurusunda verileceğini kaydetti.