ABD, birçok ülke için göçmenlik vize işlemlerini durdurdu
-
ABD Dışişleri Bakanlığı 75 ülkeden gelen göçmenlik vize başvurularını süresiz olarak durdurdu.
-
ABD vatandaşlarının eşleri, çocukları ve diğer yakın akrabalarının bu uygulamadan en çok etkileneceği bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Brezilya, Somali, İran da dahil olmak üzere 75 ülkeden göçmenlik vize işlemlerini süresiz olarak durdurdu.
Bu hamle, dünyanın yaklaşık 200 ülkesinin üçte birinden fazlası için ABD'ye göç etmenin önünü kesecek.
Konsolosluk görevlilerine tarama ve inceleme prosedürleri yeniden değerlendirilene kadar göçmenlik vizesi vermeyi reddetmeleri talimatı verildi.
Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre bu hamle, yalnızca ABD'de kalıcı olarak yaşamak ve çalışmak isteyen kişiler için geçerli olacak. Turistleri ya da geçici çalışanları kapsamayacak. Yönetim, geçen yıl boyunca yabancılar ve ABD'de ikamet etmek isteyenler için daha sıkı inceleme kuralları getirmişti.
21 Ocak'ta yürürlüğe girecek bu uygulamanın en çok ABD vatandaşlarının eşleri, çocukları ve diğer yakın akrabalarını kapsayacak şekilde aile temelli göçmenliği etkilemesi bekleniyor.
Ayrıca bu karar ABD'nin ev sahipliği yapacağı Dünya Kupası'ndan yaklaşık beş ay önce alındı ve bu dönemde yüz binlerce yabancı ziyaretçinin gelmesi bekleniyordu.
Bu hamle, 2025 sonlarında Washington'da bir Afgan vatandaşının iki Ulusal Muhafız askerini vurmasının ardından Trump'ın yaptığı vize kısıtlaması tehditlerinden sonra sonra geldi.