Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,17 artışla 27.182,45 puan, S&P 500 endeksi yüzde 0,29 kazançla  3.009,57 puan, Nasdaq endeksi yüzde 0,30 yükselişle  8.194,47 puan seviyelerinde seyretti.

Piyasaların bu hafta odaklandığı ana gündem maddelerinden olan Avrupa Merkez Bankası toplantısında mevduat faizi beklendiği gibi eksi % 0.4'ten eksi % 0.5'e çekildi, banka parasal genişlemeye tekrar başlayacağını açıkladı.

Dün ABD ve Çin arasında gerçekleşen ticaret müzakeleri öcesi karşılıklı iyi niyet göstergeleri hamleleri de Borsayı destekledi.

Bununla beraber, ABD Başkanı Donald Trump Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz düşürme kararından sonra sosyal medya hesabından Fed'i eleştirdi.

Trump twitter hesabından "Avrupa Merkez Bankası, hızlı hareket ederek faizi 10 baz puan düşürdü. Onlar Euro'yu ÇOK güçlü dolar karşısında değer kaybettirerek ABD ihracatına zarar vermeyi deniyorlar ve başarıyorlar. Ancak Fed hala oturuyor ve oturuyor ve oturuyor. Onlara borç aldıkları için para ödenirken biz hala faiz ödüyoruz!" dedi.

Makroveri ajandasında, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 7 Eylül haftası 15,000 düşerek 204,000'e geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre başvuruların 215,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

ABD'de çekirdek tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ağustos ayında önceki aya göre yüzde 0.3 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 arttı. Bloomberg'in anketine göre, çekirdek TÜFE'nin aylık yüzde 0.2 ve yıllık yüzde 2.3 artış göstermesi bekleniyordu. Daha geniş kapsamlı manşet tüketici fiyatları endeksi ise söz konusu dönemde aylık yüzde 0.1 ile beklenene paralel arttı ve yıllık bazda yüzde 1.8 artması beklenirken yüzde 1.7 yükseldi.