Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Temmuz ayında, online alışverişlerdeki güçlü artışın desteği ile son dört ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve bu durum tüketici harcamalarının ekonomik büyümeyi desteklemeye devam ettiğini işaret ediyor.

Perakende satışlar Temmuz ayında, önceki ayki verinin aşağı yönde revize edilerek yüzde 0.3 artışa çekilmesinin ardından yüzde 0.7 tırmandı. Perakende satışlardaki bu artış, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Bu tahminlerin medyanına göre, perakende satışların yüzde 0.3 artması bekleniyordu.

Bazı analistler tarafından tüketici talebinin daha güvenilir bir göstergesi olarak görülen "konrtol grubu" alt seti yüzde 1 yükseldi ve Haziran ayında yüzde 0.7 tırmanan bu veri de Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahmininden daha yukarıda gerçekleşti. Bu grup gıda hizmetleri, otomobil satış bayileri, inşaat malzemeleri dükkanları ve benzin istasyonlarını içermiyor.

Perakende satışların beş ay üst üste artış göstermesi, istihdam bolluğu ve ücret artışlarından destek bulan Amerikalıların harcamalar konusunda rahat olmaya devam ettiğini gösteriyor ve bu durum, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret savaşının küresel ekonomik görünüm üzerinde bakı yarattığı bir oramda memnuniyet verici bir gelişme.