Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in araştırmaya odaklı birimi Moody’s Analytics ABD’de ticari konut fiyatlarının 2011’den bu yana ilk kez gerilediğini, bunun bankacılık sektöründe finansal stres riskini yükselttiğini duyurdu.

Kurumun noter kayıtlarından elde ettiği veriye göre ticari gayrimenkul fiyatları 13 yıl sonra ilk kez, yüzde 1’den az da olsa gerileme kaydetti.

Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi veriyi “Çok daha fazla fiyat düşüşleriyle karşılaşabiliriz” sözleriyle yorumladı.

Düşüş, ABD’de özellikle orta ölçekli bankaların mevduatlarını koruma mücadelesi verdiği bir döneme de denk geliyor. Yaklaşık 3,6 trilyon doları bulan ticari gayrimenkul kredilerinin yüzde 60’tan fazlasını bankacılık sektörü sağlıyor.

Fed’in geçen hafta yayımladığı yarıyıl Finansal İstikrar Raporu’nda da küçük bankaların ticari gayrimenkul kredi risklerinin arttığına dikkat çekilmiş “Gayrimenkul fiyatlarındaki düzeltmenin ölçeği büyük olabilir ve bu durum bankalarda kredi zararlarına yol açabilir” denmişti.