Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de üretici fiyatları Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 0.6 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre fiyatların yüzde 0.3 artması bekleniyordu. Fiyatlar böylece aylık bazda Ekim 2018'den beri en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Üretici fiyatlarındaki bu artış, enerji fiyatlarındaki yükselişten destek aldı.

Ankete katılan 59 ekonomistin tahminleri yüzde 0.1 artış ile yüzde 0.6 artış arasında geldi.

Üretici fiyatları söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 düştü. Bu verinin yüzde 0.7 düşmesi bekleniyordu.

ABD'de enerji fiyatları Temmuz ayında yüzde 5.3 yükseldi ve bu yükseliş benzin fiyatlarındaki yüzde 10.1'lik artışı kapsıyor. Gıda fiyatları söz konusu dönemde yüzde 0.3 geriledi.

Gıda ve enerji fiyatlarının çıkarıldığı çekirdek üretici fiyatları aylık bazda yüzde 0.1 artması beklenirken yüzde 0.5 artış gösterdi. Bu veri yıllık bazda değişiklik göstermemesi beklenirken yüzde 0.3 arttı.

Çekirdek üretici fiyatları Temmuz'da son altı ayda ilk kez yükseldi ve bu durum ekonominin istikrar kazanmakta olduğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor.