Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre üst düzey Çinli ve ABD'li müzakereciler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pekin'in şartlara bağlı kalmaması durumunda birinci faz ticaret anlaşmasını sonlandırma tehdidinin ardından anlaşmanın uygulanmasında ilerleme kaydedilmesine ilişkin gelecek hafta görüşme yapacak.

Kaynaklara göre Çin Başbakan Yardımcısı Liu He görüşmede olacak. ABD'yi Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer temsil edecek. Birinci faz ticaret anlaşması Liu ve Lighthizer'ın her altı ayda bir görüşmesini öngörüyor. Gelecek haftaki görüşme planlanandan biraz önce olacak.

Planlanan telefon görüşmesinin Liu ve Lighthizer'ın, pandeminin dünyanın en büyük iki ekonomisini vurarak tedarik zincirlerini bozmasından hemen önce, Ocak ayında imzalanmasından bu yana anlaşmayla ilgili yapacağı ilk resmi görüşme olacağı belirtildi.

ABD Başkanı Pazar günkü konuşmasında Çin'in 250 milyar dolarlık ABD ürünü alım taahhüdüne ilişkin "Artık almak zorundalar. Almazlarsa anlaşmayı sonlandırırız, oldukça basit." dedi.

Kaynaklardan biri koronavirüsün bazı hedefleri geciktirmesine karşın Çin'in taahhütlerini yerine getirmek için içtenlikle çalıştığını dile getirdi. Örneğin, yıllık Ulusal Halk Kongresi'nde onaylanması gereken fikri mülkiyetin korunmasına ilişkin yaptırımları güçlendirecek bazı önlemler Mart'tan bu ay sonuna ertelenmişti.

Çin Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmadı. ABD Ticaret Temsilciliği'nin ofisi de çalışma saatleri dışında gönderilen e-posta sorularına yanıt vermedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler ABD'nin virüsten en fazla etkilenen ülkelerden biri olmasından sonra daha da bozuldu. Trump, Çin'i hastalığın ölçeği ve riski konusunda dünyayı yanlış yönlendirmekle suçladı, ceza olarak daha fazla tarife tehdidinde bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ABD'nin salgının kötü yönetilmesi sorumluluğunu başkalarına yüklemeye çalıştığı söylendi.