Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD 'otomotivde çip krizi' için Tayvan ile görüşecek

ABD 'otomotivde çip krizi' için Tayvan ile görüşecek

ABD otomobil üreticilerinin karşılaştığı ve tahminen 61 milyar dolar gelir kaybına neden olacak çip tedarik sıkıntısını masaya yatırmak için Tayvan hükümeti ve çip üreticilerinin üst düzey yöneticileri bir görüşme gerçekleştirecek

Giriş: 29 Ocak 2021, Cuma 11:41
Güncelleme: 29 Ocak 2021, Cuma 11:41

Biden yönetimi Tayvan hükümetiyle ve sektör yetkilileriyle özel bir toplantı çağrısında bulundu. Toplantıda ABD otomobil üreticileri için yükse öneme sahip çip tedariki konuşulacağı ve ABD yönetiminin Tayvan’a çip üretimini artırması için baskı yapacağı düşünülüyor.

Bloomberg'in haberine göre, Dışişleri Bakan Vekili Matt Murray ve Ticaret Bakan Vekili Richard Steffens perşembe günü Tayvan Ekonomi Bakanı Wang Meihua ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirecek.

Tayvan’daki en büyük çip üreticileri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ve MediTek’in yöneticilerinin de araba üreticilerinin yaşadığı çip sorununun çözülmesiyle ilgili görüşmelere katılacağı belirtildi.

Küresel otomobil üreticileri General Motors ve Ford Motor, araba parçalarında kullanılacak yeterli miktarda çip tedarik edemedikleri için tahminen 61 milyar dolarlık bir gelir kaybıyla karşı karşıya.

TSMC ve diğer Tayvanlı üreticiler dünyanın en iyi çip üreticileri arasında yer alıyor ve arabadan bilgisayara bir sürü farklı üründe kullanılan çiplerin önemli bir kısmını üretiyorlar.

Daha önce ne olmuştu?

Mercedes-Benz’in üreticisi Daimler ve Volkswagen yaptıkları açıklamalarda, tüm sektörün arz darboğazında olduğunu söylemiş fakat tam olarak rakamsal bir ifade kullanmamışlardı.

Honda, Japonya’daki fabrikalarından birindeki araba üretimini 4 bin araç kadar azaltacaklarını belirtirken Nissan da Note hatchback modelinde bir üretim düzeltmesine gideceklerini söylemişti.

Otomobil üreticilerinin çip tedarik sıkıntısı haberlerinden sonra, Samsung Elctronics, ABD’de üst düzey bir çip üretimi tesisi kurmak için 10 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı düşündüğünü söylemişti. Yatırımla birlikte Amerikalı müşteri portföyünü genişletmeyi planlayan Samsung, Taiwan Semiconductor Manufacturing’i yakalamayı hedeflediğini belirtmişti.

Planların henüz erken aşamada olduğu ve değişebileceğine değinen Samsung, anlaşmaya varılması durumunda tesisin inşaatının bu yıl başlayacağını, 2022 yılında ana ekipmanlar kurulacağını ve tesisin2023 yılında operasyonel hale geleceğini söylemişti.