Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli ve Amerikalı yetkililer, görüşmeler konusunda bilgiye sahip kaynaklara göre, Washington'ın Pekin'in haftasonu yürürlüğe giren gümrük tarife artışını erteleme talebini geri çevirmesinin ardından, ticaret görüşmelerini devam ettirmek için bu ay planlanan toplantının programını belirleme konusunda güçlük çekiyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın finans piyasaları yatıştırma çabalarına ve ilerleme sağlamak için görüşmeler yapılmasını teşvik etmesine rağmen, dünyanın en büyük iki ekonomik gücü, her iki taraftaki güven eksikliğinden dolayı, tekrar bir araya gelmenin temel şartları konusunda anlaşamıyor.

Görüşmelerin gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynaklar, Çinli yetkililerin Amerikan başkentini ziyaret tarihinin henüz belirlenmediğini, ancak bunun görüşmenin olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. ABD endeks vadeli kontratları düştü ve güniçi en düşük seviyelerini test etti.

Kaynaklara göre, geçen hafta gerçekleştirilen görüşmelerde, iki taraf en azından iki talep konusunda anlaşmaya varamadı: Amerikalılar sonraki görüşme turları için bazı parametreler belirlenmesini isterken, Çinliler yeni tarifelerin ertelenmesini istedi. Trump Pazar günü yeni tarifeleri devreye soktu ve bu strateji, istenen etkinin tersini getirecek gibi görünüyor.