Advertisement
HABERLER ABONE OL

S&P CoreLogic Case-Shiller, Ekim ayına ilişkin ulusal konut fiyat endeksi verilerini yayımladı.

Buna göre, 20 kentteki konut fiyatlarına ilişkin endeks, Ekim’de aylık bazda mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,5 azaldı. Piyasa beklentileri endeksin bu dönemde aylık yüzde 1,1 azalması yönündeydi. Endeks, geçen ay yüzde 1,3 azalmıştı. Böylece düşüş dördüncü ayda da devam etti.

Endeks Ekim’de yıllık bazda ise yüzde 8,6 artarak Ekim 2020'den bu yana en düşük artışı kaydetti. Endeks, Eylül’de yüzde 10,4 artmıştı.

Ulusal konut fiyat endeksi, ekimde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,2 arttı.

Konut fiyatlarındaki artışın önceki aylara kıyasla yavaşlamaya devam ettiğine işaret eden endeks, Eylül’de yıllık bazda yüzde 10,7'lik artış kaydetmişti.

Ulusal konut fiyat endeksi aylık bazda ise mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,3 azaldı.

Endeksteki 20 kent arasında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği kentler, yüzde 21 ile Miami, yüzde 20,5 ile Tampa ve yüzde 15 ile Charlotte oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P DJI Genel Müdürü Craig Lazzara, ABD'de konut fiyatlarının ekimde art arda dördüncü kez düştüğünü belirtti.

ABD Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltmeye devam ederken, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının konut fiyatları için "ters rüzgar" oluşturmaya devam ettiğini kaydeden Lazzara, zorlu bir makroekonomik ortama dair devam eden beklentiler göz önüne alındığında konut fiyatlarının zayıflamaya devam edebileceğini aktardı