Advertisement
HABERLER ABONE OL

AK Parti, Büyükçekmece için 'olağanüstü' itirazda bulundu. Ancak AK Parti’nin İstanbul’da YSK’ya olağanüstü itirazda bulunabilmesi için bazı süreçlerin tamamlanması gerekiyor. Süreç şöyle işliyor;

İSTANBUL SÜRECİ

İlk olarak İstanbul’da halen devam eden oy sayım işlemlerinin tamamlanması, bu sayım sonuçlarının sisteme girilmesi. İkinci ve en önemlisi İstanbul’da nihai seçim sonucunun gösteren “il birleştirme tutanağının tanzim edilmesi” gerekiyor. Bu tutanak ancak halen devam eden sayım işlemleri tamamlandıktan sonra tanzim edilebilecek. İl birleştirme tutanağı tanzim edildikten sonra CHP’li Ekrem İmamoğlu halen önde olursa mazbatasını alacak. Olağanüstü itiraz süreci mazbata verilmesine engel teşkil etmiyor, aksine süreç bundan sonra başlıyor. AK Parti İstanbul için ancak bu tutanak tanzim edildikten sonra (7 gün içerisinde) İstanbul için olağanüstü itiraz yoluyla YSK’ya başvurabilecek.

BÜYÜKÇEKMECE SÜRECİ

Büyükçekmece’de ise “ilçe birleştirme tutanağı tanzim edildiği” için ve kazanan isim mazbatasını aldığı için AK Parti şu an bile olağanüstü itiraz yoluna başvurabiliyor. Bu anlamda YSK’nın önüne ilk olarak Büyükçekmece’ye ilişkin olağanüstü itiraz gelecek.

YSK HANGİ DURUMDA KABUL EDEBİLİR?

YSK’nın olağanüstü itiraz üzerine seçimlerin yenilenmesi kararı verilebilmesi için “öne sürülen iddiaların somut verilere dayanması” ve “bu iddiaların seçmen sayısı bazında sonuca etkili olması” gerekiyor.

Haberturk.com