Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye’nin tüm illerinde akaryakıt satışlarında uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek.

EPDK Başkanı Yılmaz kararla ilgili olarak “Hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını korumak için tavan fiyat kararı aldık. Akaryakıt fiyatlarında 17 ila 20 kuruş indirim olacak. Kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satamayacak" dedi.

Bugün olağanüstü toplanan Kurul; tüketicileri korumak, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını devam ettirebilmek, ortaya çıkan kâr oyunlarının tekrarlanmaması amacıyla “tavan fiyat” uygulanması kararı aldı. Bu karar ile Türkiye’nin tüm illerinde uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek.

3 il için tavan fiyat şöyle belirlendi

İl

Benzin Türleri (TL/LT)

Motorin Türleri (TL/LT)

ANKARA

7,13

6,49

İSTANBUL (ANADOLU)

7,08

6,44

İSTANBUL (AVRUPA)

7,07

6,43

İZMİR

7,16

6,52

Şirketler bu fiyatlardan daha yüksek meblağlarda kesinlikle satış yapamayacak. Yaptığının tespiti halinde EPDK tarafından hakkında soruşturma başlatılacak ve gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz daha önce yaptıkları uyarılara rağmen bazı sektör oyuncularının gereken adımları atmadığını belirterek “Devletimiz, eşel mobil sistemi ile üzerine düşeni yaptı ancak ne yazık ki bazı şirketler kâr oyunları ile bu uygulamayı suiistimal etti. Yaptığımız incelemeler neticesinde tüketicimiz ve sektörümüz için en doğru kararı verdik” dedi.

EPDK Başkanı Yılmaz şunları söyledi: “Bugün Kurulumuz olağanüstü toplanarak hem tüketicilerimizi hem de sektörümüzün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını korumak için tavan fiyat uygulaması kararı aldı. Kararımızın ardından tavan fiyattan daha aşağı rakamlarda akaryakıt satışı, daha fazla fiyat rekabeti bekliyoruz. Fiyatlarda 17 ila 20 kuruşluk indirimler olacak. Ancak kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satamayacak”

2 ay uygulanacak

Enerji piyasalarında serbestliğe büyük önem verdiklerini ancak tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün zehirlenmesine müsaade etmeyeceklerini bir kez daha hatırlatan Başkan Yılmaz; “Toptan ve otomasyon satışlarındaki indirimlerin pazarlık gücü olmayan istasyon müşterilerinin üzerine zam olarak yüklenmesini izin vermeyiz. Tüketici grupları arasında çapraz sübvansiyona, serbest piyasanın yapısını bozacak manipülasyonlara da asla kayıtsız kalamayız. Hep söyledik; piyasalarımızın sağlıklı işleyişi için kanunla verilmiş yetkilerimizi kullanmaktan çekinmedik, çekinmeyiz. Umuyorum bu kararımız bütün sektör oyuncuları tarafından iyi anlaşılır, gereken mesaj alınır, fiyatlar konusunda gereken hassasiyet gösterilir” dedi.

Bu geceden itibaren yürürlüğe girecek tavan fiyat uygulaması kapsamında il bazında fiyatlar; EPDK’nın resmi internet sitesinden yayınlanacak.

Tavan fiyat uygulaması 2 ay geçerli olacak. EPDK; daha önce 2009, 2014 ve 2015 yıllarında olmak üzere üç defa tavan fiyat uygulamasına gitmişti.

EPDK Başkanı kararı Bloomberg HT'ye değerlendirdi

Kararla ilgili Bloomberg HT yayınına katılan EPDK Başkanı Yılmaz, "15 gün önce akaryakıt şirketlerini uyardık ancak değişiklik olmadı" ifadelerini kullandı. Yılmaz, daha dinamik bir otokontrol sistemi olan model üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Yılmaz konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Dağıtım şirketleri aynı eylemi devam ettirirlerse ciddi para cezası gelebilir. Sektörün eşel mobil sisteminden herhangi bir şikayeti yok. Eşel mobil ile devlet artışları karşıladığı için bazı şirketler burada gizli bir kâr marjı gördü. Burada ekonomi açısından önemli bir maliyet söz konusu. 1 kuruş artışın Türkiye ekonomisine maliyeti 350 milyon TL."

EPGİS: Kararı mahkemeye götüreceğiz

Kararla ilgili Bloomberg HT'ye konuşan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, kararı mahkemeye götüreceklerini belirtti. Aktaş, kararın haksız olduğunu belirtirken müdahale edilen rakamın bayi kârı olduğunu, burada da zaten üst sınır olduğunu belirtti. Akaryakıt bayilerinin karlılığına üst sınır getirildiğini vurgulayan Aktaş kararın kaçakçılığa yönlendireceğini de belirtti. Kaçakçılığın Türkiye ekonomisine 27 milyar TL maliyet getirdiğini belirten Aktaş, "Sayın EPDK Başkanı bu rakamdan haberdar mı acaba? Sanmıyorum, zira haberi olsa böyle bir karar almazdı" diye konuştu.