Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Avrupa'da virüs kısıtlamaları ekonomiyi daralmaya sürüklüyor

Avrupa'da virüs kısıtlamaları ekonomiyi daralmaya sürüklüyor

Avrupa genelinde açıklanan öncü imalat PMI rakamlarında kıta genelinde artan koronavirüs vakalarının ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkileri hissedildi.

Giriş: 23 Kasım 2020, Pazartesi 12:12
Güncelleme: 23 Kasım 2020, Pazartesi 12:37

Avrupa'da Kovid-19 vaka sayılarındaki artış neticesinde kısıtlamaların sıkılaştırılması ekonomi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

IHS Markit tarafından açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi'nde bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında Ekim'deki 50 seviyesinden 45,1'e geriledi. Bloomberg anketine göre ekonomistlerin beklentisi Kasım'da 45,6 düzeyindeydi. Euro Bölgesi'nde imalat PMI Kasım'da 53,6 oldu. Beklenti bu rakamın 53,2 olması yönündeydi.

Virüs kısıtlamaları Fransa ekonomisini negatif etkiledi

Fransa’dan açıklanan imalat PMI rakamları 6 ayın en düşük seviyesi olan 49.1 olarak belirlendi ve 49.9'luk beklentinin altında kaldı. Böylece daralma alanında gerçekleşen rakam beklentilerinde altında oldu. Özel sektör aktivitesi kısıtlamaların etkisiyle Mayıs ayından bu yana en sert düşüşü yaşadı.

İmalat kesimi üretim tarafında düşüş görürken, yeni ihracat siparişlerinde de azalma gerçekleşti.

Kısıtlamaların Almanya ekonomisi üzerindeki etkileri sınırlı oldu

Yeni tip koronavirüs pandemisinin yayılımını yavaşlatmak için alınan önlemler kapsamında devreye giren kısıtlamalar Almanya'da imalat sektöründeki güçlenme sayesinde diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha sınırlı kaldı. Buna rağmen, Almanya’dan gelen PMI rakamları Kasım ayında 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

İmalat PMI rakamı kasım ayında 57.9 olurken, Ekim ayında bu rakam 58.2 olmuştu. Açıklanan rakam ile birlikte öncü imalat PMI verisi 2 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Hizmet PMI ise 6 ayın en zayıf seviyesi olan 46.2’ye geriledi. Böylece mayıs ayından bu yana en kötü performansını sergiledi.

İmalat tarafında siparişler iyileşmeye işaret ederken, ihracatın yükselmesi büyümeyi destekledi. Fakat hizmet tarafında bu senaryo tam tersi yönde gözlemlendi.