Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pandemiden önce gerileme kaydeden negatif faizli tahvil büyüklüğünde yeni rekor kaydedildi.

Bloomberg Barclays Negatif Getirili Borçlanma Piyasaları Endeksi’ne göre, negatif faizli tahvillerin toplam değeri 17,5 trilyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine gelmiş oldu.

2019 yılının Ağustos ayında 16 trilyon dolara ulaşarak rekor kıran negatif faizli tahvillere talep, pandemi döneminde yeniden artmıştı.

Avrupa ülkeleri salgından önce de negatif faizli tahvil ihraç etmeye başlamışlardı fakat salgının ekonomilerini azaltmak için uygulanan varlık alım programları, teşvik paketleri ve diğer önlemler ile birlikte ihraç edilen tahvillerin getirileri de giderek düşmeye başladı.

Almanya, Mayıs 2019’dan beri negatif faizle borçlanıyordu fakat ödediği en düşük faiz oranına pandemi endişelerinin zirveye ulaştığı 9 mart 2020’de yüzde -0.85 faiz ile ulaştı.

Fransa ise Ocak ayından sonra negatif borçlanmaya başlamışken bir anda yaşanan zirve sonrasında yeniden düşük faizle borçlanmaya başladı.

21 Ocak’ta negatif faiz alanına geçen Fransız hazine tahvilleri 9 Mart’a kadar negatif alanda kaldıktan sonra 60 baz puanlık ani bir yükselişle yüzde 0.34 ile borçlanmaya başlamıştı. Sonrasında kademeli olarak düşen tahvil faizleri 20 Kasım itibariyle yüzde -0.35’e geriledi.

Son olarak Çin de geçtiğimiz hafta negatif faizli tahvil ihraç ederek kervana katılmış oldu. Bloomberg’in derlediği verilere göre, beş yıl vadeli 750 milyon euro değerindeki tahvil yüzde -0.125 faiz teklifi alarak Çin tarihinde ihraç edilen ilk negatif faizli tahvil oldu.

Dünyanın en büyük ikinci tahvil piyasası olan Çin, ek bir mali teşvik paketiyle ilgili azalan umutlar ve şirketlerin temerrüde düşmesiyle geçtiğimiz aylarda baskı altında kalmıştı.