Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Başbakan Olaf Scholz'un Rus enerjisine alternatifler bulmak amacıyla yaptığı bölgesel turun bir parçası olarak Körfez ülkesini ziyaret etmesiyle Almanya'ya sıvılaştırılmış doğalgaz tedarik etmek için bir anlaşmayı kabul etti.

BAE resmi ajansı ve RWE'nin açıklamalarına göre Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) bu yılın sonlarında Alman kamu enerji kuruluşu RWE'ye 137 bin metreküp LNG tedarik edecek ve bu ülkenin kuzeybatısında Brunsbüttel'de halen yapım aşamasında olan, tesise ilk teslimat olacak.

Pazar günü konuyla ilgili yapılan açıklamada, ADNOC'un 2023'te Alman müşterileri için beş LNG kargosu daha ayırmasının beklendiği belirtildi.

BAE 2026 yılına dek LNG üretimini 12 milyon tona çıkarmayı planlıyor

Almanya, Ukrayna'nın işgalinin başladığı Şubat ayından bu yana Rusya dışındaki kaynaklardan enerji ithalatını güvence altına almaya çalışıyor. Petrol zengini bir ülke olan BAE, nispeten mütevazı bir gaz ihracatçısı olsa da, LNG üretimini 2026 yılına kadar yılda 12 milyon tona çıkarmayı planlıyor.

Reuters’in haberine göre Scholz anlaşma açıklanmadan önce, "Dünyadaki LNG üretiminin, mevcut yüksek talebin Rusya'da bulunan üretim kapasitesine başvurmak zorunda kalmadan karşılanabileceği noktaya ilerlediğinden emin olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

RWE, anlaşmanın LNG tedarik altyapısının oluşturulmasında "önemli bir mihenk taşı" olduğunu söyledi.

Mevcut LNG tedariki Rusya'dan boşalan miktarı doldurmaktan çok uzak

Ancak Scholz'un Körfez ziyareti sırasında Aralık ayında sadece bir tankerle başlayan şimdiye kadar sağladığı LNG miktarının, Almanya'nın Rusya'dan tedarik ettiği ve şu anda durmuş doğalgaz kapasitesinin yerini almak için ihtiyaç duyduğu miktarlara kıyasla oldukça küçük olduğu değerlendiriliyor.

Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinden önce, Rus doğalgazı Almanya'nın toplam faz arzının yarısından fazlasını oluşturuyordu.

Cumartesi günü Cidde'de Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman ile görüşen Scholz, ülkesine daha büyük gaz arzı sağlayabilecek toplantılar için Pazar günü Katar'a gitti.

İmzalanan sözleşmelerle ilgili anlaşmazlıklar sürüyor

Dünyanın en büyük LNG ihracatçısı Katar, Almanya ile hali hazırda geçici bir LNG tedarik anlaşması imzalamış olsa da sözleşmelerle ilgili görüşmeler, fiyatlandırma ve sözleşmelerin süresi gibi konularda anlaşmazlıklar devam ediyor.

Reuters'in haberine göre, Alman şansölyesi Doha'da Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile bir araya gelerek ülkesine yapılacak LNG teslimatlarında "daha fazla ilerleme kaydetmek" istediğini söyledi.

Almanya’nın BAE ile imzaladığı ikili anlaşma, endüstriyel sektörüleri karbondan arındırma amacıyla hidrojen yakıtı için düşük karbonlu amonyak tedariki için Alman Steag ve Aurubis ile yapılan bir anlaşma da dahil olmak üzere diğer enerji anlaşmalarını da kapsıyordu. İlk kargo bu ay Hamburg'a ulaştı.

BAE'nin yenilenebilir enerji aracı Masdar, 2030 yılına kadar 10 GW yenilenebilir enerji üretimi sağlamak amacıyla Kuzey Denizi ve Baltık Denizi'ndeki Alman kıyılarındaki açık deniz rüzgar projeleriyle ilgili araştırmalarda bulunacak.

Bu ay Almanya'ya ilk dizel tedariki yapıldı

ADNOC, gelecek yıl bir Alman şirketine ayda 250 bin ton dizel tedarik etme anlaşmasının bir parçası olarak bu ay Almanya'ya ilk dizel teslimatını da yaptı.

Adnoc CEO'su Sultan Al Jaber, "Bu dönüm noktası niteliğindeki yeni anlaşma, BAE ile Almanya arasındaki hızla büyüyen enerji ortaklığını güçlendiriyor" dedi.

Anlaşma, Suudi gazeteci Jamal Khashoggi'nin öldürülmesinin ardından Almanya'nın BAE'nin bölgesel müttefiki Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurmasından bu yana ikili ilişkilerde zorlu yılların ardından geldi.

BAE'nin Yemen'deki savaşa dahil olması, birçok kişinin enerji tedarikini kolaylaştırmak adına insan hakları konularını gözden kaçırma hareketlerini eleştirdiği Berlin yönetimi ile olan gerilimi de artırmıştı.