Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya’nın 2 yıllık tahvil faizi 2015’ten bu yana ilk defa eksi yüzde 0,50 seviyesinde bulunan Avrupa Merkez Bankası mevduat faizinin üzerine çıktı. Salı günü eksi yüzde 0,47’ye kadar yükselen Almanya 2 yıllık tahvil faizi sonrasında yeniden eksi yüzde 0,50 seviyesine geriledi.

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artıracağına dair beklentiler yeni yılda tahvil piyasalarında faizlerin yükselmesini tetiklemişti. Almanya 10 yıllık tahvil faizi de Ocak ayı ortasında Mayıs 2019’dan sonra ilk defa pozitif tarafa geçmişti.

Yatırımcıların ABD’de yükselen enflasyona dair endişeleri artarken swap piyasaları 2022 yılında beş adet faiz artırımı gerçekleşebileceğini fiyatladı.

Bloomberg’in verilerine göre, piyasalar Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakarken 50 baz puanlık bir artırım olabileceğini de fiyatlamaya başladı.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi hafta başından bu yana gerileyerek dolarda zayıflamaya işaret ediyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin faizi bu hafta yüzde 1,76 seviyesinde yatay seyrediyor.

Altın fiyatları dolar rallisinin küresel piyasalarda duraksaması ve yatırımcıların enflasyon endişelerine odaklanmasıyla toparladı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar/TL’nin 13,30 civarına gerilemesiyle düşüş kaydetti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayı başında faiz oranlarını artırabileceğini fakat sıkılaştırma konusunda agresif davranılmaması gerektiğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise haftasonu Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söylemişti.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” demişti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta hızlı bir yükseliş kaydettikten sonra pazartesi günü yüzde 0,6 düşüş kaydederek kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, şu an için altını baskılayacak en önemli faktörün reel faizler olduğunu fakat artan enflasyondaki yükselişin devam etmesini beklediklerini belirtti. “Altın için orta ve uzun vade görünüm yükselişe işaret ediyor” diyen Moya, kısa vadede Fed’in şahin duruşunun değerli metalin fiyatlarını baskılayacağını vurguladı.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başlamıştı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, dolar rallisinin durmasından destek bularak salı günü 1.798 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın Dolar/TL ’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın, salı günü dolar kurunun 13,32’ye kadar gerilemesiyle 770 TL civarında işlem görüyor.

Bitcoin Ocak ayı ortasında gördüğü 32 bin dolar seviyelerinden kademeli bir şekilde toparlayarak 38 bin 500 dolara ulaşsa da, teknik göstergeler kripto paranın kuvvetli bir direnç ile karşı karşıya olduğuna işaret ediyor.

Bitcoin’in 69 bin dolardan gerilemesiyle başlayan trend çizgisi ile Bitcoin’in 20 günlük hareketli ortalaması ile 39 bin dolar seviyesinde kesişti. Analistler ise en büyük piyasa değerine sahip kripto para olan Bitcoin’in bu seviyelerde konsolide olduğunu belirtiyor.

Goldman'dan kripto paralar için 'sıkılaşma' uyarısı

Goldman Sachs stratejistleri, Bitcoin'in yaygınlaşmasıyla geleneksel varlıklarla korelasyonunun arttığını ve bunun çeşitlendirme avantajını yok ettiğini belirtmişti.

Bitcoin'in makroekonomik dinamiklerden etkilendiğini belirten stratejistler, merkez bankalarının para politikalarının sıkılaştırmasının da kripto paraları etkileyeceğini söylemişti.

Bitcoin’in başabaş enflasyon oranı, petrol fiyatları ve teknoloji hisseleriyle pozitif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu belirten stratejistler, en büyük piyasa değerine sahip kripto paranın reel faiz oranları ve ABD dolarıyla negatif bir korelasyon içerisinde bulunduğunu da vurgulamıştı.

Bloomberg Emtia Endeksi Ocak ayını enerji emtiasındaki yükselişlerle rekor tazeleyerek kapattı.

Endeksin neredeyse dörtte birini oluşturan petrol ve doğalgaz fiyatlarının Ocak ayında ralli yapması Bloomberg Emtia Endeksi’ni rekora taşıyan en önemli faktörlerden biri olurken, soya, pamuk ve mısır gibi tarım emtialarındaki yükseliş de endeksi yukarı yönlü baskıladı.

Brent petrol Ocak ayında yüzde 15 yükseliş kaydederken ABD tipi ham petrol yüzde 17,5 yükseldi. Avrupa’da doğalgaz fiyatları ise havaların soğuması ve talebin artmasıyla 2022’nin ilk ayını yüzde 30 civarında yükselişle kapattı.

Tarım emtiası tarafında ise endeksin yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan soya, mısır ve pamuk fiyatları Ocak ayında sırasıyla yüzde 12, yüzde 5,6 ve yüzde 14,8 yükseliş kaydetti. Endeksteki ağırlığı yüzde 4,11 olan aluminyumun fiyatı ise aynı dönemde yüzde 7,6 yükselirken ağırlığı yüzde 2,8 olan nikelin fiyatı ise yüzde 7,5 artış kaydetti.

Rabobank Tarım Emtiası Analistleri ise Rusya’nın Ukrayna’ya sınırında birliklerinin artırmasının gerginliğin tırmanmasıyla buğday fiyatlarını artırabileceğini belirtirken, artan enerji fiyatlarıyla beraber tarımda girdi maliyetinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Hindistan, dijital para birimi çıkarma planını duyururken kripto varlıkları vergilendireceklerini söyledi.

Hindistan Maliye Bakkanı Nirmala Sitharaman salı günü gerçekleştirdiği bütçe konuşmasında dijital varlıkların transferinden elde edilen her türlü gelirin yüzde 30 oranında vergilendirileceğini söyledi.

Dijital varlıkların kullanımında büyük bir yükseliş kaydedildiğini belirten Sitharaman, “Yapılan bu transferlerin büyüklüğü özel bir vergi rejimi uygulanması gerekliliğini doğurdu” dedi.

Hindistan’ın merkezi dijital para biriminin de Nisan’da başalyan mali yıl itibariyle kullanıma sunulacağını duyuran Sitharaman, Hindistan Merkez Bankası’nın kademeli uygulama stratejisi üzerinde çalıştığını belirtti.

Çin Merkez Bankası belirli şehirlerde denemelere başlarken ABD Merkez Bankası Fed ve İngiltere Merkez Bankası da dijital merkezi para birimlerini kendi ekonomilerine uyarlamak için çalışıyor.

New York Times, son zamanlarda sosyal medyada popüler olan kelime oyunu Wordle’ı satın aldı. Satın alma için ödenen miktarı açıklamayan New York Times, sadece 7 rakamlı düşük bir ücret ödediklerini belirtti.

Wordle oyunculara 5 harfli bir sözcüğü bilmeleri için 6 deneme hakkı veriyor. Brooklyn’de yaşayan bir yazılım mühendisi olan Josh Wardle tarafından yaratılan oyun, Ekim ayında kullanıma açıldığından bu yana hızlı bir şekilde yayıldı.

New York Times’dan yapılan açıklamaya göre, oyunun milyonlarca kullanıcısı bulunuyor. Gelirlerini artırmak ve çeşitlendirmek için farklı yollar arayan New York Times, Aralık ayında oyunlarına 1 milyon yeni abonenin kayıt olduğunu duyurmuştu.

Oyunun yaratıcısı Josh Wardle ise satın almayla ilgili Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Oyun hayal ettiğimden daha fazla yayıldı. Birçok insana zevk vermeyi başaran bir oyunun gelişimini izlemek muazzamdı ve kişisel hikayelerinizi benimle paylaştığınız için teşekkür ederim” dedi.