Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(güncellendi)

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek amacıyla yeni teşviklerin gelebileceği beklentilerine, ABD reel faizlerinde devam eden düşüşe ve artan jeopolitik risklere çevirmesi ile birlikte tarihi rallisini güçlendirdi. Bunun sonucu fiyatlar 2,000 doları aşarak yeni rekor zirvelere ulaştı.

Altın bu yıl yüzde 30'dan yükseldi ve hükümetler ve merkez bankalarının yavaşlayan büyümeye büyük çaplı teşviklerle cevap vermesi ile birlikte kazançlarını daha da artırabilir. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin daha önce düşünülenden daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Güvenli liman niteliğindeki altının değer koruma aracı olarak cazibesi, yatırımcıların dikkatlerini zaman alacak ekonomik toparlanmaya ve para birimlerinin değerlerindeki düşüşlere çevirmeleri ile birlikte daha da güçleniyor. Aralarında Goldman Sachs Group Inc.'nin bulunduğu bazı bankalar rallinin 2,300 dolara kadar dürebileceği tahmininde bulunuyor.

Sprott Inc. piyasa stratejisti Paul Wong, hazırladığı raporda, "Zemin altının yükselişini sürdürmesi için oluşmuş durumda," dedi ve "Mali harcamaların sürmesini, aşırı genişlemeci para politikasının yıllarca yerinde kalmasını ve Fed'in dikkat çektiği üzere toparlanmada zorlukların devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD tahvil piyasasındaki hareketler de, zayıflayan dolardan gelen destekle birlikte altındaki meteorik yükselişe yardım ediyor. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin reel faizi sıfır seviyesinin altına indi ve Salı günü eksi yüzde 1 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. ABD doları, Temmuz ayında yüzde 3.3 düştükten sonra, 2020 yılında eksi bölgeye indi.

Spot altın yüzde 1 yükselerek ons başına 2,039.93 dolar ile yeniden rekor seviyeye çıktıktan sonra Londra saati ile 10:02'de 2,036.82 dolara geldi. En aktif altın vadeli kontratı Comex piyasada ons başına 2,055.40 dolara kadar yükseldi. Spot gümüş yüzde 3 yükselerek ons başına 26.7723 dolar ile 2013'ten beri en yüksek seviyesine tırmandı.

Phillip Futures Pte kıdemli emtia yöneticisi Avtar Sandu, "Yukarı yöne ve makroekonomik faktörlerin altının lehine olmasına karşın, fiyatların yükselme hızı bir düzeltme hareketi için riski artırıyor," dedi ve "Ancak altın için boğa senaryosu, düşük reel faizlerin fiyatlardaki yükselişi desteklemeye devam etmesinin beklenmesi ile birlikte geçerliliğini koruyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Beyaz Saray ve Demokratların, her iki tarafın bazı konularda farklı görüşe sahip olmasına karşın, bu hafta virüs destek yasası konusunda anlaşmaya varmayı amaçladığını söyledi. Öte yandan, ABD'li ve Çinli yetkililer, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, bu ay ticaret anlaşmasını değerlendirmeyi planlıyorlar.

AxiCorp baş küresel piyasalar stratejisti Stephen Innes, "(ABD-Çin) Son gerilim, yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yönelmelerine yol açan bir dizi endişeye ek oluşturdu," dedi ve "Altının ivmesi güçlü, muhtemelen kısa pozisyon kapama alımlarından destek buluyor" değerlendirmesinde bulundu.

StoneX Group Inc. Doğu ve Orta Avrupa ve Asya'dan sorumlu piyasa analiz başkanı Rhona O’Connell, "Bu gibi sert yükseliş, arkasında bir dizi desteğe ve Borsa fonlarındaki altın varlıklarında görülen fiziki artışa rağmen istikrarsız," dedi ve "Piyasalar virüsün yayılmasına ve etki süresine ikişkin belirsizliklerden olumsuz etkilendiği sürece, genel risk yukarı yönlü olacak" şeklinde görüş bildirdi.

(güncellendi)