Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme olduğuna ilişkin işaretlerin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltmasının etkisi ile iki yılı aşkın sürenin en büyük haftalık kaybına yöneldi ve bununla birlikte, madencilik şirketlerinin hisse senetlerinde sert düşüşler görüldü.

Spot altın Perşembe günü, Washington ile Pekin'in ticaret anlaşmasının ilk safhasını imzalamaya oldukça yaklaşmaları ile birlikte değer kaybettikten sonra bu hafta yüzde 3 ile Mayıs 2017'den bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Diğer değerli metallerde de güçlü düşüşler oldu. Spot gümüş bu hafta yüzde 6.1 değer yitirdi.

Altın fiyatları 2019 yılında, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin gelişmeler, Fed'in faiz indirimleri ve yatırımcılar ve merkez bankalarından gelen sağlam talep ile yükseldi. Altını yukarı iten bu üçlü, dünyanın en büyük iki ekonomisinin, anlaşmanın bir parçası olarak gümrük tarifelerini karşılıklı kaldırma konusunda mutabık kalmaları ile birlikte kısmi anlaşmaya oldukça yakın olmaları sonucu saldırı altında. Aynı zamanda, ABD merkez bankası Fed son toplantısında, bu yılki 3 faiz indiriminin ardından gevşemeye ara verileceği mesajını verdi.

National Australia Bank Ltd. ekonomistlerinden John Sharma, "Altın fiyatlarındaki zayıflığın arkasındaki temel neden ticaret görünümüne ilişkin iyimserliğin artmakta olmadı," dedi e "ABD ile Çin arasında anlaşmanın birinci safhasının imzalanma ihtimalindeki artış, yükselen tahvil faizleri ve risk iştahının artması altının cazibesini daha da azaltıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarındaki güçlü düşüş, madencilik şirketlerinin hisselerinde sert düşüşlere yol açtı. Avustralya'da, Newcrest Mining Ltd. % 4.6 ve Northern Star Resources Ltd. % 6'nın üzerinde gerilerken, Evolution Mining Ltd. % 5.8 ile Şubat 2017'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Hong Kong'da, Shandong Gold Mining Co. yüzde 3 düştü.