Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD ve Çin tarafından yapılan açıklamaya göre her iki tarafından kısmi ticaret anlaşmasında birbirlerinin ürünlerine uygulanan tarifeleri geri çekmek konusunda uzlaşmaya vardığı bildirildi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz iki hafta, üst düzey ticaret temsilcileri ciddi ölçüde yapıcı görüşmeler sürdürdüler ve ticaret anlaşmasının birinci kısmında karşılıklı olarak ek vergileri kaldırmaya karar verdiler” şeklinde açıklama yapıldı.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Perşembe günü müzakerelerdeki bu gelişmeyi teyit etti ve Bloomberg’e yaptığı açıklamasında, “Eğer birinci aşama ticaret anlaşması varsa tarife anlaşmaları ve imtiyazlar da olacaktır” dedi.

Bununla birlikte, Beyaz Saray kıdemli danışmanı Kellyanne Conway ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret anlaşmasını imzalamak konusunda tedirgin olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro ise Fox Business’a yaptığı açıklamada, “şu esnada ticaret anlaşmasının birinci aşaması için varolan tarifeleri devre dışı bırakacak  bir uzlaşma söz konusu değil. Bu kararı verebilecek tek insan Başkan Donald J. Trump’tır. Bu bu kadar basit.” demişti.

Gao, “Eğer Çin ve ABD birinci aşama ticaret anlaşmasına ulaşırlarsa, anlaşmanın önemli bir koşulu olarak  her iki taraf da varolan ek gümrük vergilerini aynı oranda ve eş zamanlı olarak anlaşmaya dayalı olarak geri çekecek” şeklinde açıklama yaptı.