Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed'in faiz konusunda izleyeceği yola ilişkin ipuçları vermesi beklenen kritik ABD istihdam raporu için geri sayıma geçmeleri ile birlikte, 2011'den bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Altın, ekonomide yavaşlama işaretleri ile birlikte ABD merkez bankası Fed'in daha gevşek bir para politikasına döneceği beklentisi ile yükselişini yedinci haftaya taşıdı. ABD'de Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin Haziran ayında 160,000 artması bekleniyor. Veri böyle çıkarsa, önceki ayki 75,000'lik artışın üzerinde, ancak geçen yılın aynı döneminin altında bir seviyede gerçekleşmiş olacak.

Melbourne'de Pepperstone Group Ltd. araştırma müdürü Chris Weston, "Fed'in bir sonraki toplantıda faiz indirimine gideceğine ilişkin görüşünü değiştirmesi için istihdam verisinin 'mutlaka çok güçlü' çıkması gerek" dedi. Düşük faizler altın için destekleyici bir unsur.

Altın, önde gelen ekonomilerin merkez bankacılarının daha güvercin bir tutum takınmaları ve ticaret gerilimlerinin de güvenli liman alımlarını desteklemesi ile birlikte altı yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Emektar yatırımcı Mark Mobius, metale destek veren faktörler arasında düşük faizleri de göstererek, altının 1,500 dolar seviyesine çıkabileceğini kaydetti. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2013'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.

"Altına oyun olarak bakıyorlar"

Weston, Cuma günü Sydney'de Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "İnsanlar açık bir şekilde altına reel faizler üzerine bir oyun olarak bakıyor," dedi ve "İnsanlar, merkez bankası gevşemesinin bu açık yolundan yararlanacağız görüşü üzerinde duruyor. Portföyünün yüzde 5 ila 10'unu altına ayır şeklindeki eski klişe bir süreliğine geçerliydi ve bu pay artık biraz daha artırılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,424.30 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 14:08'de 1,414.79 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.3 yükseldi. Altın 25 Haziran'da 1,439.21 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Dolar göstergesi, üç günlük düşüşün ardından yatay seyretti. ABD Başkanı Donald Trump , hem Avrupa hem de Çin'i, ticarette rekabetçi üstünlüğü yakalamak için para birimlerini zayıflatmakla suçlamış ve doların güçlü seyri konusunda defalarca şikayetini dile getirmişti. ABD Başkanı ayrıca Fed'i faiz indirimine gitmemekle itham etmişti.

Weston, "Şu anda gerçekten de cazip olduğunu söyleyebileceğiniz bir G-10 para birimi var mı?" dedi ve "Sanmıyorum ki olsun ve altın bu yıkık dökük komşulukta en iyi ev gibi. ABD dolarının yavaş bir şekilde değer kaybedeceği bir noktaya geliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Jeopolitik gerilim yüksek kalmaya devam ediyor. Ticaret savaşında geçen haftasonu ateşkes ilan edilmesine karşın, Çin, anlaşmaya varmak için bir koşul olarak, ABD'nin Çin mallarına koyduğu tüm ek vergileri kaldırması konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Buna ek olarak, İngiltere, Avrupa ve ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle, Cebelitarık açıklarında bu ülkeye petrol taşıyan dev bir İran petrol tankerine el koydu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşerken, platin yüzde 0.2 yükseldi ve palladyum yatay seyretti.