Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'nin bazı kentlerindeki protesto gösterilerimin virüsün tekrar yayılacağına ve buna bağlı olarak ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayacağına ilişkin endişelerle birlikte yükselirken, dolar geri çekildi.

ABD'nin birçok kentinde, Minneapolis'te beyaz bir polis memurunun silahsız bir siyahi sivilin boğazına dizini 8 dakikadan daha fazla bastırmak suretiyle ölümüne yol açması sonrası şiddet olayları patlak verdi. ABD Başkanı Donald Trump Pazar günü yaptığı açıklamada, protestolar için, sık sık muhafazakarların eleştirilerine konu olan ve gevşek bir yapılanmaya sahip sol bir hareket olan Antifa'yı suçladı ve bu grubu terörist olarak ilan edeceğini söyledi.

ABD ve Çin arasındaki gerilim de altını desteklemeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Pazar ggünü yaptığı değerlendirmede, Çin'in Hong Kong'un bağımsızlığını kısıtlamaya yönelik bir yasayı onaylama yönünde adım atması ile birlikte, ABD'nin şimdi Hong Kong'a anakara Çin'den daha olumlu davranması için bir temeli olmadığını söyledi.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra yüzde 0.7 değer kazanarak Londra saati ile 07:29'da ons başına 1,742.72 dolara çıktı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 2.8 yükselirken, platin yüzde 1.1 ve paladyum yüzde 1.2 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 düştü.

Oanda Asia Pacific Pte kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Altın fiyatları ABD'deki protesto gösterilerinden destek buluyor," dedi ve "Ancak altın halen yeni zirveler ve yeni düşük seviyeler için güçlü bir ivme sağlayamıyor. Altın son bir kaç aydır seyrettiği, 1,700 dolar ve 1,760 dolar arasındaki belirsizlik bölgesine geri döndü" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri yükseldi. Hong Kong hisseleri, Trump'ın Cuma günü Çin'in kentte yeni ulusal güvenlik yasasını uygulamaya yönelik attığı adım karşısında sıkı yaptırımlar açıklamaması ile diğerlerine göre daha iyi performans gösterdi.

*Çin'de imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında hafifçe geriledi ve bu durum, ilk çeyrekteki düşüşün ardından toparlanmanın yavaş gerçekleştiğini işaret ediyor. Güney Kore, Japonya ve Tayvan'ın PMI'ları da Mayıs ayında düştü.

*Avustralya'nın altın üretimi, Surbiton'a göre, Mart ayında biten çeyrekte düştü.