Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Enerji Irak ve Suriye petrol boru hattı anlaşmasına hazırlanıyor

Irak ve Suriye petrol boru hattı anlaşmasına hazırlanıyor

  • Irak, petrol üretim sahalarını Akdeniz üzerinden küresel pazarlara bağlayacak yeni boru hatlarının inşası için Suriye ile resmi bir anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

  • Irak Bakanlar Kurulu, Basra Petrol Şirketi Genel Müdürü'ne Suriye Petrol Bakanlığı ile mutabakat zaptı imzalanması konusunda yetki verdi.

Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin Türkiye'nin ekonomi platformu Bloomberg HT'yi Google listesine ekleyin
Irak ve Suriye petrol boru hattı anlaşmasına hazırlanıyor
26 Temmuz 2026, 08:59 Güncelleme :

Irak hükümeti, ülkenin petrol altyapısını güçlendirmek ve ihracat rotalarını çeşitlendirmek amacıyla komşusu Suriye ile stratejik bir adım atıyor.

Yapılan resmi açıklamaya göre Irak Bakanlar Kurulu, Basra Petrol Şirketi Genel Müdürü'nü, üretim sahalarından çıkarılan petrolün Akdeniz üzerinden uluslararası piyasalara ulaştırılmasını sağlayacak boru hattı projesi için Suriye Petrol Bakanlığı ile bir mutabakat zaptı imzalamak üzere yetkilendirdi.

Bloomberg'in haberine göre, Akdeniz hattının yeniden işlerlik kazanması, Irak petrolünün Avrupa ve Batı pazarlarına erişiminde maliyet ve zaman avantajı sağlamayı hedefliyor.

Akkas sahası ve 'Entegre Kayyara Projesi' gündemde

Hükümetin onayladığı yeni kararlar sadece Suriye boru hattı projesiyle sınırlı kalmadı. Bakanlar Kurulu, Akkas sahası ve çevresindeki alanların arama ve geliştirme faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla ConocoPhillips, TI Capital ve Novaterra'dan oluşan konsorsiyum ile görüşmelere başlanması için Petrol Bakanı'na yetki verdi.

REKLAM

REKLAM

Bunun yanı sıra Petrol Bakanlığı, Irak’ın petrol altyapısını geliştirmek ve üretim kapasitesini artırmak doğrultusunda Entegre Kayyara Projesi’ni ihaleye çıkaracağını duyurdu.

Kabine ayrıca Kara Tepe bölgesinde bir arama kuyusunun açılmasına ilişkin ihale tavsiyesini de resmi olarak onayladı.

Irak ile Türkiye arasında su kaynakları anlaşması

Enerji ve altyapı hamlelerinin yanı sıra bölgesel su yönetimi konusunda da kritik bir karar alındı. Irak hükümeti, Türkiye ile su kaynakları konusunda varılan çerçeve anlaşmasının aktif hale getirilmesini onayladığını bildirdi.

Anlaşma kapsamındaki projelerin finansman mekanizmasının 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

Bu adımın, iki ülke arasındaki su paylaşımı ve altyapı projelerinin finansmanı konusunda uzun süredir devam eden teknik görüşmelere resmiyet ve ivme kazandırması bekleniyor.