Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de Cuma günü açıklanan verilerin istihdamın ekonomistlerin tahminlerinin tümünden daha fazla arttığını göstermesi ve yatırımcıları Fed'in faiz indirimlerine ilişkin izleyeceği yola ilişkin beklentileri yeniden gözden geçirmeye yöneltmesinin ardından kayıplarını korudu.

ABD'de tarım dışı istihdam, Mayıs ayında 72,000 artarak hayalkırıklığı yaratmasının ardından Haziran ayında 224,000 ile güçlü bir artış gerçekleştirdi. Piyasada dikkatler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba ve Perşembe günü Kongre'de para politikası ve ABD ekonomisinin durumuna ilişkin yapacağı konuşmalara çevrildi. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısının tutanakları da Çarşamba günü yayılanacak.

Spot altın, Cuma günü yüzde 1.2 düştükten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:36'da ons başına 1,399.23 dolarda kaldı.

Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.7 düştü ve altı haftadır süren yükseliş serisini sonlandırdı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta yüzde 0.7 yükseldikten sonra tayay seyretti.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, hazırladığı notta, "Altın fiyatlarında Fed'in faiz indirimine yönelik beklentilerin azalmasından kaynaklanan son dönemdeki zayıflık, Avrupa ve Asya ekonomilerindeki zayıflığın önümüzdeki aylarda merkez bankalarını muhtemelen ek teşviklere yöneltecek olmasından dolayı geçici olmalı," dedi ve "Fed muhtemelen ay sonunda faiz indirimine gidecek ve eğer Fed bunu bir defalığına da yapmış olsa bile, Avrupa Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası ekonomilerini desteklemeye çok yakın" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin yüzde 0.2 değer kazandı ve palladyum yüzde 0.3 düştü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle:

*ABD Başkanı Donald Trump, Fed kuruluna iki aday gösterdiği ve bunlardan birini de Jerome Powell'ın yerine muhtemelen başkan olarak düşünmeye hazırlandığı dönemde, haftasonunu, Fed'i faiz indirimine gitmemekle eleştirerek, başladığı gibi bitirdi.

*Avrupalı güçler, İran'dan uranyum zenginleştirmesi konusunda 2015 nükleer anlaşmasında belirlenen sınırları aşmamasını istedi, ancak yaptırımlar konusunda bir tehdit getirmedi.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2,306.3 tona geriledi.