Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin hafta boyunca gelen çelişkili haberlere çevirdiği bir ortamda, iki ülke arasında anlaşma olabileceği yolunda biraz iyimser havanın güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltması ile birlikte kaybını korudu.

Çin'in baş ticaret müzakerecesi Liu He, anlaşmanın ilk fazı için mutabakata varma konusunda "temkinli bir şekilde iyimser" olduğunu söyledi ve ABD'li mevkidaşı Robert Lighthizer'ı bu ay görüşmelerde bulunmak üzere Pekin'e davet etti. South China Morning Post'un haberine göre, Washington, o zamana dek anlaşma olmasa bile, Aralık ayında uygulamaya koyulması planlanan tarife artışlarını iptal edecek. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong'da protestocuları destekleyen yasayı yakın bir zamanda imzalayabilir ve bu durum Çin'i misillemede bulunmaya itebilir.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.5 düştükten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:22'de ons başına 1,465.24 dolarda kaldı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.2 düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 0.2 yükseldi.

Standard Chartered Bank değerli metaller analisti Suki Cooper, "Altın piyasasında ticaret görüşmeleri ve bunun küresel ekonomiye etkisi baskın konumunu sürdürüyor," dedi ve "Ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlik taktik yatırımcıların pozisyonlarını keskin bir şekilde azaltmasına yol açtı. 1,450 dolar seviyesine doğru düşüşler halen muhtemelen alım fırsatları olarak görülüyor ve fiyatların 2020'de devam eden bir yükseliş hareket ile 1,500 dolar seviyesini aşması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 17.1112 dolarda kaldı ve üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Palladyum bu hafta yüzde 3 yükseldi ve iki hafta süren düşüşünü sonlandırdı. Platin yüzde 0.7 gerileyerek haftalık kazancını yüzde 2.1'e daralttı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg'in düzenlediği haftalık ankete göre, altın traderları ve analistlerin çoğunluğu, Çin ile ABD arasında Hong Kong yüzünden gerilimin daha da artacağı öngörüsü ile üst üste ikinci hafta da altının yukarı yönde hareket edeceği beklentisinde.

*Temcilciler Meclisi'nde Demokratlar, Trump'ın azil sürecinde, halka açık oturumların devam etmesi ya da bir sonraki basamağa geçilmesi konusunda karar vermek için bir Ukrayna konusundaki son oturumu değerlendirecekler.

*Trump'ın Fed Kurulu için son adaylarından biri olan Judy Shelton geçen ay, ABD merkez bankasının bir bankanın üst düzey yetkilisine özel yorumlarda bulunmamasına ilişkin maddesine aykırı hareket etti.