Advertisement
HABERLER ABONE OL

South China Morning Post’un kaynaklara dayandırdığı habere göre, ticaret anlaşmasına varılmakta zorlanılırsa 15 Aralık’ta devreye girmesi planlanan ek gümrük vergilerinin yüksek olasılıkla en azından ertelenebileceği belirtildi.

Haberin dayandırıldığı kaynak, 15 Aralık tarihine kadar büyük bir anlaşma gerçekleşmesi olasılığına ağırlık verilmediğini ancak iki tarafın da çıkarları göz önüne alındığında tarifeleri ertelemenin olası olduğunu aktardı.

 Ticaret ilişkileri cephesinde bu hafta ABD ve Çin'den karışık sinyaller gelmişti. 

Çarşamba günü Trump’a ticaret anlaşmasının son durumu sorulduğunda, Trump gazetecilere Teksas’da, “ Çin anlaşma için istediğim seviyede çaba sarfetmiyor” demişti. Ayrıca Hong Kong'daki toplumsal protestolara destek içeren yasa tasarısının Kongre'den geçmesi de ABD Çin ilişkilerine yönelik puslu havayı pekiştirmişti. 

Çin tarafından ise konuya yönelik daha ılımlı mesajlar geldi. Çin Başbakan Yardımcısı ve Baş Ticaret Müzakerecisi Liu He Pekin’de katıldığı akşam yemeğinde, katılımcılardan biriyle ABD’nin talepleri konusunda karışık olduğunu, fakat birinci faz ticaret anlaşmasının her durumda imzalanacağını aktardığı belirtildi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng ise, düzenlediği basın toplantısında, ticaret müzakereleriyle ilgili spekülasyonları reddederek, Pekin yönetiminin ABD ile ticaret krizini çözmeye çalıştığını, süreçle ilgili henüz paylaşılacak yeni bir gelişme olmadığını ve Çin'in müzakereleri sonuca ulaştırmaya yönelik çalışmaları sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.