Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Altın fiyatları, Çin'in fikri mülkiyet haklarının ihlaline yönelik cezaları artıracağını açıklayarak ABD ile ticaret görüşmelerinde en zorlu başlıklardan birinin çözümü yönünde adım atmasının ardından yatay seyretti.

Çin hükümetinin Pazar günü açıkladığı ilkeler dizisine göre, Çin ayrıca fikri mülkiyet hırsızlığı yapanlara yönelik ceza eşiklerini düşürmeye de bakacak. Ancak bu ilkeler, hangi hareketlerin ceza sınırına gireceği konusunda detay vermedi. ABD Çin'den fikri mülkiyet ihlallerine müsamaha göstermemesini ve ABD şirketlerini Çin'de iş yapabilmelerinin bir şartı olarak ticari sırlarını vermeye zorlamayı durdurmasını istiyor.

Spot altın, geçen hafta yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 13:49'da ons başına 1,460.37 dolara indi.

Spot gümüş, üst üste ikinci haftayı da kazançla geçtikten sonra yüzde 0.5 gerileyerek ons başına 16.94 dolara indi.

Platin Cuma günü yüzde 3.2 düşmesinin ardından fazla değişmedi. Metal psikolojik olarak önemli seviyesi olan ons başına 900 doların altında kalmaya devam ediyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta yüzde 0.4 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Huatai Futures, hazırladığı raporda, genel olarak, değerli metaller için güvenli liman cazibesinin kademeli olarak zayıflamakta olduğunu kaydetti ve şimdiye dek, değerli metallerin bu çeyrekte 3. çeyreğe nazaran ABD'de Başkan'ın azil sürecine ilişkin gelişmeler gibi olaylara daha durgun tepkiler vediğini ifade etti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell Pazartesi günü Providence, Rhode Island'da konuşacak.

*Dünya Platin Yatırım Konseyi'ne göre, platinin yıllar süren durgun ve keyifsiz seyrinin ardından yukarı yöndeki hareketi gelecek yıl muhtemelen güçlüklerle karşılaşacak.

*İngiltere Başbakanı Boris Johnson Pazar günü lideri olduğu Muhafakar Parti'nin seçim manifestosunu açıkladı.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başekonomisti Philip Lane, önümüzdeki bir ya da iki yıllık dönemde iyileşen koşulları öngören baz durum senaryosu için politikaların "iyi durumda" olduğunu, ancak ilave faiz indirimlerinin göz ardı edilmeyeceğini kaydetti.