Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin, ABD ile devam eden ticaret görüşmelerinin en temel konularından biri olan fikri ve sınai mülkiyet hakları ihlallerin yönelik cezaların artırılacağını açıkladı.

Çin hükümeti tarafından yapılan açıklamada, fikri ve sınai mülkiyet hakları koruması, bu konudaki en önemli adımdır ve aynı zamanda Çin’in ekonomik rekabetini artırması açısından da en büyük teşviktir. Yerel hükümetlerin de fikri mülkiyet haklarının güçlendirilmesine yönelik yasaları uygulaması gerekecek” denildi.

Çin’in ayrıca, fikri mülkiyet hakkı ihlalleri cezalarının alt limitini düşürmeyi de değerlendireceği belirtildi.  

ABD, Çin’den fikri mülkiyet hakları hırsızlığına yönelik önlem alınmasını ve ABDli şirketleri Çin’de iş yapabilmeleri için ellerindeki ticari sırları vermeye mecbur kılmayı bırakmaları konusunda taahhütler bekliyor. Çin ise 2022 itibariyle sıkca rastlanan fikri mülkiyet ihlallerini düşürmeyi ve bu konuda mağdur olanların tazminat almalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

İki ülke kısmi ticaret anlaşması üzerine çalışıyor ve daha tartışmalı konuları sonraya bırakıyor.  

Çin’in baş ticaret müzakerecisi geçtiğimiz hafta, ABD’nin Çin’deki ekonomik sistemin değişmesi için Çin’den temel talepleri olan kamu iştiraklerine yönelik reform planları, finansal sektörün açılımı, fikri mülkiyet haklarının genişletilmesi konuları hakkında konuşmuştu.